Брокери: Средата е неблагоприятна за инвеститорите в акции

991
Брокери: Средата е неблагоприятна за инвеститорите в акции

Индексът на българските „сини чипове" SOFIX продължи да се отдалечава от положителния край на 2011 година. Миналата седмица той изтри 1.77% от стойността си, за ноември губи 2.27 на сто, а загубата му за 2011-а е от 7.86%. Има ли шанс за нещо положително на капиталовия ни пазар, предвид влошаващата се и в световен, и в местен план икономическа ситуация?

Кирил Гарчев, главен дилър, Булброкърс

Все по-очевидно настъпващият труден период за икономиката няма как да не подкрепя стойността на индексите. Нещо повече - докато съществуват такива интересни инвестиционни възможности, като италиански и гръцки дълг, облигации на големите европейски банкови групи и от друга страна доминиращия елемент на несигурността, инвеститорите ще избягват малките и ниско ликвидни пазари, като нашия.

Разчитайки единствено на местния капитал не можем да очакваме осезаемо съвземане на пазара, още повече новините които „валят" от еврозоната и света изобилстват от думи като фалит, неплатежоспособност и рецесия - все неблагоприятни за инвеститора в акции.

Междувременно не може да се каже, че инвеститорите по света имат много по-рационално поведение, само в период на броени дни, проучванията на нагласите показаха залитане от краен песимизъм, към нееднозначен оптимизъм, като единствената разлика между двата периода беше около 15% разлика в нивата на широк бенчмарк, като S&P 500.

Именно поради казаното по-горе, лутането без ясна посока вероятно ще продължи в непосредствено бъдеще.

Стефан Ангелов, главен брокер, Варчев Финанс

Последните търговски сесии на БФБ доведоха до тестване на дъното на пазара от началото на октомври месец, а именно нивата 330 пункта, които според мен са сериозни нива на подкрепа. Високата волатилност на международните пазари и сериозните трудности на ЕС, както и последните негативни прогнози за икономическата активност в еврозоната водят до повишаване на предпазливостта на инвеститорите в България.

Липсата на свеж ресурс от страна на колективните инвестиционни схеми и негативните настроения, които водят до теглене на средства от тях, влошават обстановката на пазара, повишавайки предлагането на пакети по ликвидни позиции.

В понеделник, вероятността на тест на подкрепата от 330 пункта на SOFIX е голяма, но според мен ще наблюдаваме положителна сесия и ръст на SOFIX над 335 пункта, което ще ни даде „бичи" сигнал за следващите няколко дена. Ако днес индексът приключи на нива над 335 пункта, може да очакваме възходящо движение през следващите два дни до съпротивата на 340 пункта, която ще бъде и ключово ниво за движението на индекса.

Динамичната обстановка на международните фондови пазари ще се запази и през тази седмица, като волатилноста ще бъде висока. Ниската ликвидност в такава обстановка ще доведе до задържане на риск апетита на ниски нива. Ако волатилността на пазарите в Европа и САЩ се понижи, а индексите затвърдят възходящото си движение, то оптимистичните настроения ще се прехвърлят и тук със значителни и резки повишения на борсовите индекси.

Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Lanette
# 0
03:07 | 26 July 2012
I'm greatful you made the post. It's cleared the air for me.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg