Брокери: Възможна е плитка корекция

1634
Брокери: Възможна е плитка корекция

Както всяка седмица, така и през тази, екипът на Profit.bg потърси мнението на трима представители от пазара за очакванията им за търговията на БФБ през следващите пет дни. Ето и техните коментари:

Александър Николов, главен брокер, СИБАНК

Очаквам настоящата борсова седмица да бъде под знака на така наречения предпазлив оптимизъм. въпреки че американските индекси отстъпиха в края на миналата седмица. По-силното от очакваното повишение на позитивните нагласи на американските потребители затвърждава изказваното в последния месец мнение, че кризата си отива постепенно.

В България обаче нещата не стоят точно така и все още съм на мнение, че най-лошото за икономиката ни предстои в близките месеци. Въпреки това най-лошите месеци за БФБ вече са отминали и оттук нататък най-вероятно ни очаква плавно движение нагоре, като пазарът ще търси и ще се опитва да предугажда икономическите сигнали и данни.

По-конкретно очаквам седмицата да започне с лека корекция през първия си ден, но към петък индексите отново да са твърдо на положителна територия.

Владимир Малчев, инвестиционен консултант и управител, Бул Тренд Брокеридж

Струва ми се, че последното възходящо движение на пазарите в САЩ, Азия и Европа поизчерпа силите си, поради което е възможно по всяко време по-сериозно прибиране на печалби, носещо корективно движение. Не е изключено тази корекция да започне през седмицата.

Това неминуемо ще има отражение върху търговията у нас. На БФБ обаче ситуацията е малко по-различна - поради ниската ликвидност и поради неравномерното участие на водещите емисии в повишаването на борсовите индекси. Това ще е основният фактор за евентуална по-плитка корекция у нас.

През последните сесии е очевиден спадът на активността на инвеститорите, като преобладават дребните спекулативни сделки, с малки изключения. Единствено при двете емисии на Химимпорт, Централна кооперативна банка и Еврохолд се търсят и предлагат по-големи пакети от акции, което ще продължи и през тази седмица.

Повишеното доверие на чуждите инвеститори към България, в резултат на първите стъпки на новото правителство, започва да намира израз в търговията точно по тези позиции, които са сред малкото, с възможности да привлекат чужд интерес.

В крайна сметка, като характеристики на търговията, ни очаква не много по-различна седмица от изминалата, с тази разлика, че този път индексите ще са под натиск в низходяща посока.

Стефан Ангелов, главен брокер, Варчев Финанс

Движенията на капиталовия пазар у нас през тази седмица ще бъдат подвластни на настроенията на международните фондови пазари, като измененията ще бъдат по-дълбоки с оглед по ниската ликвидност и по-големият риск. По принцип няма промяна на сентимента от миналата седмица, но в момента пазарите се намират на рекордни стойности за 2009 година.

В момента точно това е най-опасното, тъй като то предполага едно по-предпазливо поведение на борсовите участници - задържане на цените, или по-вероятното е леко понижение за последващ отскок.

Разбира се, седмичните икономически данни зад Океана ще предопределят развоя на търговията, където очакванията ми са за леко понижение в цените на финансовите инструменти.

От друга страна, виждаме, че търсенето у нас се повишава и има воля за защита на завоюваните нива. Въпреки това смятам, че песимистичните нагласи ще надделеят, но очакванията ми са за незначителен седмичен спад.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg