Брокери: Волатилност покрай ребалансирането на SOFIX

1838
Брокери: Волатилност покрай ребалансирането на SOFIX

Какво да очакваме на БФБ през следващите пет работни дни? Това попитахме от Profit.bg трима експерти от пазара, а ето и техните коментари:

Стоян Николов, генерален мениджър, Първа финансова брокерска къща

Последната търговска сесия на изминалата седмица беше ознаменувана от решението на БФБ-София за изключване на 9 емисии от SOFIX и добавянето на нови 4 имена - резултатът не закъсня и в петъчната сесия пазарната капитализация на бъдещите членове на индекса се повиши с от 4 до 10% за един ден. През настоящата седмица може да очакваме основателно продължение на позитивните настроения около новите членове на SOFIX, но основно придвижване на пазара от дребни играчи при ниска ликвидност. Въпреки относително позитивните настроения на световните пазари от последните дни, ентусиазмът у нас е слаб и отдавна стопилата се корелация между София, САЩ и Европа не влияе на родния пазар, поради което в едно с липсата на корпоративни новини у нас вероятните слаби колебание до края на седмицата ще са в рамките на 2-3%. Възможно е да сме свидетели на по драстични скокове и спадове в петък, когато е последната дата преди реалното ребалансиране на SOFIX (20.09.2010) и е твърде вероятно част от големи чужди инвеститори да интервенират на пазара в усилията си да ребалансират, издадените от тях индексни сертификати, което да повлияе на пазарната цена на новите и старите имена в индекса.

Огнян Дечев, брокер и изп. директор, ИП Популярна Каса 95

Въпреки все по-големите нагласи и очаквания за повишение на борсовите индекси, едва ли предстоящата седмица ще донесе изменения в инвестиционния интерес. Въпреки повишения икономически позитивизъм, ръста на външните пазари и потвърдения кредитен рейтинг на националната икономика, все още са силни летните търговски пасиви. Административните промени в основните борсови индекси са предпоставка и цел за по-голяма пазарна ликвидност, но тест за техния подбор и целесъобразност може да са само пазарът и инвеститорите. Нормални са прогнозите за тестване през този месец на нивата от 400 пункта на индекса SOFIX, както и предстоящите няколко месеца до края на годината да са по-силни и по-успешни. Всички инвеститори се надяват до края на годината правителството да изпълни поне част от заявените намерения за приватизация на активи през борсата.

Гено Тонев, Инвестиционен консултант, УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт

През седмицата едва ли ще станем свидетели на нещо кой знае какво, предвид апатичното напоследък поведение на местните инвеститори. Дори спекулантите, „атакували" някои индексни акции миналата седмица, не успяха да създадат по-различна атмосфера от тази, с която вече всички са се примирили. На всичко отгоре, днес предстои ОСА на борсовия ни оператор и предполагам, че повечето погледи ще бъдат насочени към това събитие, вместо към търговията. С други думи - ако досега сте отлагали някои странични задължения, мисля, че днес е е подходящ ден да лишите борсата от присъствието си и да свършите нещо полезно.

През следващите няколко дни изненадите са малко вероятни - БФБ ще продължи дебело да подчертава своята непринадлежност към т. нар. „развиващи се пазари", а корелацията на местните индекси с останалите по света ще бъде все така близка до нула.

Дори и така обаче, не мисля, че мечките на БФБ ще имат особен повод за радост в края на седмицата. Поне засега не виждам фундаментални негативи, които да не са отразени в цените на българските акции като цяло. Естествено, има и някои разминавания, но те се дължат на определени непазарни фактори и рано или късно ще бъдат изгладени, независимо дали това се харесва на спекулантите или не.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Common Stocks
# 0
14:09 | 13 September 2010
Фантастично начало на седмичната търговия на българския фондов пазар. Всичките индекси са оцветени в зелено, което означава продължаване на бичите тенденции, започнали през първата четвърт на миналата година. Поздрави на екипа на Профит.Бг с пожелания за успешна и ползотворна работа през следващите години на възходящ пазар.
Анализатор
# 1
13:09 | 13 September 2010
През следващите не само дни, но и месеци и години, би трябвало да продължат възходящите тенденции в движенията на българските борсови индекси, започнали през първото тримесечие на миналата година. Тези индекси са най-чувствителните индикатори за икономическото състояние на съответните страни и региони. Растежът в българската икономика започна още през миналата година, но все още не е отчетен в статистическите данни. Данните за отрицателния демографски прираст на страната през последните години не се използват при определянето на важни икономически показатели. При намаляващо население с по-големи темпове, отколкото са пониженията на икономическите показатели, реалните стойности на тези статистически данни би трябвало да отчитат икономически растеж. Пример за това са понятията брутен вътрешен продукт и брутен вътрешен продукт спрямо човек от населението. В този аспект борсовите индекси са най-добрите критерии за започналия икономически растеж в страната.
Мнение
# 2
11:09 | 13 September 2010
Великолепни коментари на експертите на българския фондов пазар. След измененията на акционерните дружествата в основните индекси, ще се увеличат както реализираните обороти от търговията с ценните книжа, така и ликвидността на всички публични български акционерни дружества. Поздрави за екипа на Профит.Бг, както и за пазарните експерти.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg