Д. Димитров: Общите събрания и отчетите в центъра на вниманието

797
Д. Димитров: Общите събрания и отчетите в центъра на вниманието

Тази седмица вниманието на инвеститорите на българския фондов пазар ще бъде насочено към провеждащите се общи събрания на акционерите и към излизащите неконсолидирани отчети за първото полугодие, коментира за Profit.bg Даниел Димитров, портфолио мениджър в "Реал Финанс Асет Мениджмънт" АД.

До този момент малко компании успяха да поднесат приятни изненади, като основната новина, която очакваха инвеститорите, бе наличието и размерът на гласувания дивидент. През изминалата седмица акциите се търгуваха с известно повишение, но то пак бе съсредоточено основно в дружествата със специална инвестиционна цел, като секторният индекс BGREIT отчете седмичен ръст от над 6%. Тяхната дейност се оказа не толкова подвластна на глобалната финансова криза и до момента те успяват да генерират достатъчно печалби, с които да привлекат инвеститорите. Като добавим и задължението им да разпределят по-голямата част от печалбите си като дивидент, тяхната атрактивност се увеличи значително на фона на останалите компании, смята експертът.

Новините, идващи от чуждите пазари, също могат да повлияят на движението на българските акции. Въпреки че проевропейската коалиция спечели изборите в Гърция, до момента не се вижда никакъв напредък в решаването на нейните проблеми. Същевременно лошите новини от Испания и Италия следват една след друга, като техният мащаб вече става прекалено голям, за да бъде пренебрегнат от пазарите.

Все пак трябва да отбележим, че в разгара на отчетния сезон в САЩ, резултатите на повечето компаниите са много добри, а американските индекси, задаващи посоката на повечето развити пазари, почти възстановиха нивата си отпреди задълбочаване на дълговата криза през април. Ако тези позитивни нагласи се задържат, очаквам ръстът от предходната седмица да продължи както на международните пазари,така и на Българската фондова борса, завършва Даниел Димитров.

* Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg