ЕЛАНА ревизира прогнозата си за SOFIX до 450 пункта

1165
ЕЛАНА ревизира прогнозата си за SOFIX до 450 пункта

За Българска фондова борса в края на 2010 г. анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг ревизират прогнозата си от 530 пункта на индекса SOFIX надолу на ниво 450 пункта, се казва в анализ на посредника, предоставен на Profit.bg.

Ниската ликвидност в момента не подпомага повишаването на цените на акциите, а слабото представяне на пазара не води до поява на нови капитали към Българска фондова борса, сочат експертите. Рецесията в България кара инвеститорите да разпродават акции, за да покриват текущите си разходи.

Дори обещаното листване на държавни дялове на предприятия да започне след средата на годината, то резултатите от него биха имали ефект върху инвестиционния интерес към БФБ от страната и чужбина едва след една година.

Цветослав Цачев, ръководител „Анализи", ЕЛАНА Трейдинг, посочва: „Листването на държавни дялове би имало реален ефект върху БФБ, ако се подходи към него стратегически. Сериозен интерес у инвеститорите ще предизвика от една страна, атрактивна цена на първото предлагане, и от друга - последователност в листването на предприятията. Ако на борсата се появи само един случай и той остане изолиран, това не би оказало никакъв ефект върху нейната ликвидност."

Законодателните промени в посока на въвеждане на борсово-търгувани фондове и издаване на сертификати биха увеличили ликвидността на борсата, но при текущата слаба търговия не може да се счита, че ще променят коренно ситуацията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Diversified assets after the world crisis
# 0
22:07 | 19 July 2010
The analysis of the Elana and Mr. T. Tsachev is helpful to the participants on the Bulgarian capital markets. The Stock exchange market in the country is most important among the other ones. Congratulations to the team of Profit.bg.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg