Енергони АД вече с капитализация от над 2 млрд. лв. на БФБ (  2EL  )

2765
Енергони АД вече с капитализация от над 2 млрд. лв. на БФБ

Днес на БФБ-София бе сключена сделка с акции на дружеството Енергони АД на цена от 3.80 лв., което определя пазарна капитализация на дружеството от 2.08 млрд. лв. По този начин Енергони става най-голямата по пазарна капитализацията компания на Българска фондова борса.

Основната дейност на компанията с капитал от 547 млн. лв. (с основни активи два патента за изобретения „метод за изграждане на вятърна електроцентрала) е пряко ангажирана с осъществяването на проекти в областта на ветро - енергийните паркове.

Любопитно е да се отбележи, че „тъй като проектът е в начален етап на развитие, към момента не може да бъде предоставена по-детайлна информация", бе обявено преди време от дружеството. Плановете на компанията предвиждаха и увеличение на капитала до 1 млрд. лв.

За деветмесечието на 2011 година дружеството има 7 хил. лв. приходи и 365 хил. лв. загуба.

Основен акционер в Енергони е Михаил Георгопападакос с 43.51% от капитала.

Нека припомним също, че на 27 декември 2011 г. Енемона АД и Енергони АД подписаха Меморандум за разбирателство за установяване на сътрудничество с цел обмен на информация и опит в областта на развитието на проекти в сферата на възобновяемите енергийни източници.

Енемона АД получи 15 млн. акции (2.74% от капитала) на Енергони, прехвърлени на извън регулиран пазар.

Съгласно клаузите на сключения договор Енемона има възможност да плати по номинал (1 лев) акциите в срок до три години от придобиването им или да прехвърли собствеността им обратно след изтичане на този срок.

Енергони АД-София, 2EL – профил и борсова статистика
Автор: Павлин Петков

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Дедов
# 0
11:02 | 6 February 2012
Еваларката.Остап Бендер ряпа да яде!
1
# 1
19:01 | 19 January 2012
balon
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg