ЕВН само е изкупило почти всички предложени акции от държавата

1867
ЕВН само е изкупило почти всички предложени акции от държавата

На снимката: Йорг Золфелнер и Васил Големански, изп. директор на Българска фондова борса

EVN AG е увеличило мажоритарните си дялове в ЕВН България Електроразпределение АД и ЕВН България Електроснабдяване АД до над 95%, съобщиха от компанията.

След приключване на първия ден от аукциона за продажба на 33% държавни дялове в ЕВН България Електроразпределение и в ЕВН България Електроснабдяване, EVN AG е изкупило по-голямата част от предложените акции в двете дружества.

В ЕВН България Електроразпределение АД компанията увеличава участието си с 30.75 % (равняващи се на 48 100 акции), достигайки общ мажоритарен дял от 97.75 %.

В ЕВН България Електроснабдяване АД, EVN AG увеличава дела си с 32.73 % (равняващи се на 61 600 акции), като достига дял от 99.73% в капитала.

Общата сума за всички закупени от EVN акции е близо 90 млн. лева. Днес бяха изкупени книжа за 92.97 млн. лв.

''Решението да участваме в покупката на тези акции е резултат от нашето присъствие в България през последните 7 години. То още веднъж потвърждава дългосрочния ангажимент на EVN към развитието на българския енергиен сектор, което ще ни позволи да продължим с нашата активна политика за повишаване сигурността на електорзахранване и подобряване обслужването на нашите клиенти”, заяви Йорг Золфелнер, председател на Управителния съвет на EVN България.

По-рано днес при старта на борсовата търговия на Българска фондова борса Йорг Золфелнер отбеляза, че инвестициите на EVN в енергийната инфраструктура в България от 2005 г. досега са надминали 900 млн. лв. В това число влизат 15 000 км нови кабелни линии, 1 500 трафопоста, 1.5 млн. сменени електромера, нова когенерационна централа в Пловдив на стойност 100 млн. лв. както и два фотоволтаични парка.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

бая пари
# 0
17:12 | 21 December 2011
почвам дело в европейски съд за монопола който е създаден и правото на човек за достъп до електричество
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...