Фазерлес с 2.7 млн. лв. инвестиции от началото на годината

940
Фазерлес с 2.7 млн. лв. инвестиции от началото на годината

"Реализацията на продукция през 2011 г. е значително по-добра от предходните две години, белязани от знака на кризата", се казва в междинния доклад за деветмесечието на Фазерлес АД, Силистра.

Успоредно с ръста на продажбите за традиционните клиенти на "Фазерлес" се отчита нарастване и на продажбите за нови клиенти. За да се изпълнят всички заявки на клиентите в средата на годината е пусната в експлоатация и реконструираната втора технологична линия, която бе спряна в началото на кризата - в края на 2008 г.

Отчетът за приходи от продажби за деветмесечието на 2011 год. е 15.7 млн.лв., или ръст на приходите с 39 % спрямо същия период на миналата година. През деветмесечието се постига и известен ръст на продажните цени, с което се компенсира част от снижението по време на кризата. Финансовият резултат към 30.09.2011 г. е положителен, печалбата е 729 хил. лв., което е шест пъти повече от печалбата за цялата 2010 год. и 81 % от обявената прогнозна информация.

"Резултатите само за ІІІ-то тримесечие са по-слаби, тъй като предвид ремонта, реално производството е само в два месеца", отбелязват от Фазерлес.

„Разходите за производство, особено за основната суровина -дървесина, нарастват много сериозно, поради изключително голямата конкуренция и безконтролния износ на дървесина извън Европейския съюз и пълната незаинтересованост на държавата за изнасянето на твърде дефицитната необработена суровина. България започва да се превръща в суровинен доставчик за дървопреработващата промишленост на Турция и за биоенергийните централи на "бедната" на гори Австрия.", коментират от компанията.

За ограничаване на ефекта от ръста на суровинните разходи е в изпълнение програма за увеличаване на дела на дървените отпадъци, ползваните като суровина за основното производство. За това са направени и сериозни инвестиции.

През ІІІ-то тримесечие на 2011 г. е направен планирания ремонт на оборудването и част от производствените корпуси. Успоредно на това се изпълнява и заложената в Бизнес плана инвестиционна програма. Разходите за инвестиции към края на трето тримесечие на 2011 г. са 2.1 млн. лв., като още в първите дни на октомври сумата се увеличава с още 600 хил. лв., информират още от дружеството.

Най-сериозни инвестиционни разходи са направени за обезпечаване на доставката и преработката на дървесина и дървени отпадъци. Доставени са и са в експлоатация 5 влекача DAF, които са оборудвани и с 5 полуремаркета - платформи за доставка на дърва и дървени отпадъци и 3 полуремаркета за доставка на насипни дървени отпадъци. Увеличено е с 3 ж.п.вагона железопътното стопанство, с което основно се извършва вътрешно заводския транспорт с дървесина. Доставени са мобилен кран-манипулатор LIEBHERR и челен товарач KOMATSU за складови товаро-разтоварни операции с дървесина и дървени отпадъци.

Закупен е терен и е увеличен капацитета на складовото стопанство за дървесина. В края на септември е монтирана доставената от BRUKS (Германия) барабанна дробилна машина, с което значително са увеличени възможностите за преработка на дървени отпадъци.

Средно списъчния състав на дружеството към края на ІІІ-то тримесечие на 2011 г. е 278 души, като към 30 юни, след пускане на втора технологична линия персонала е увеличен на 310 души. В сравнение с 2008 г. (преди кризата), при работа на двете линии персоналът беше 420 души.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg