Г. Марков: Запазване на положителните нагласи

1157
Г. Марков: Запазване на положителните нагласи

Очакванията ми за днешната търговска сесия са за запазване на положителната нагласа сред инвеститорите и повишение на основните индекси SOFIX, BG40 и BGTR30. Недостатъчно високите обороти продължават да са причина за по-резките изменения на БФБ-София в сравнение с тези на по-развитите фондови пазари", каза за Profit.bg брокерът на Арго Инвест Георги Марков.

„Срещата на Г-20 подсили увереността сред инвестиционната общност, за постепенното възстановяване на световната икономика. Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише отбеляза, че глобалната икономика показва признаци на съживяване след най-лошата рецесия от 60 години".

Положителните новини за пазара на труда в САЩ подкрепиха основните индекси DJIA, S&P 500 и Nasdaq. Повишения в първия ден на седмицата регистрираха европейските и азиатските индекси.

На местно ниво усилията на новото правителство започват да дават резултат, след като вчера бяха отблокирани 19 млн. евро по програма САПАРД.

Надявам се това да е положителен сигнал и последователно да бъдат освободени и средства по другите важни за страната ни програми ИСПА и ФАР, които са от изключителна значимост особено във времена на ограничен достъп до финансов ресурс и сериозното понижение на БВП.

Вчера SOFIX добави 2.91%, до 471.12 пункта, което е и най-високото му ниво за 2009 г. От своя страна BG40 нарасна с 2.04 на сто до 128.90 пункта.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg