Индексите на БФБ не намериха сили за повишения

669
Индексите на БФБ не намериха сили за повишения

Повечето от индексите на Българска фондова борса (БФБ) не намериха сили да затворят на „положителна територия", предвид колебанията им през деня. Така например понижения в стойностите си наблюдаваме при SOFIX (-0.43%, 428.68 пункта), BG REIT (-0.24%, 45.38 пункта) и BG TR30 (-0.46%, 328.94 пункта). Единственото повишение наблюдаваме при BG 40. Дневното изменение в стойността на индекса е от +0.39%, 117.72 пункта.

Ако до скоро пазарните играчи приемаха 1 млн. лв. за нормален оборот на регулиран пазар, то случващото се на пазара ни през последните седмици определено би трябвало да коригира критериите за нормално до някъде към 500 хил. лв., например. Най-интересното в случая е, че ни предстои да видим дали пък това няма да е точката на замръзване, от която ще тръгне пролетното размразяване на скования ни пазар.

Да, днес общият оборот на регулиран пазар достигна в действителност 1.14 млн. лв. Но има едно „но". В основата му отново не стои оживление на пазара, а спорадични транзакции по единични позиции.

Половината от него е формиран от сделки за 60 хил. права на Имоти Директ АДСИЦ, на обща стойност 540 хил. лв. Иначе от търговията с корпоративни облигации и по-конкретно от сделки с дългови ценни книжа на Св. Св. Константин и Елена Холдинг, произтичат над 212 хил. лв.

През деня се търгуваха акции от 68 емисии. Повишение в цената наблюдаваме при 24 от книжата.

Акциите на ЕМКА поскъпнаха в понеделник с 5.00% и приключиха борсовата сесия при цена от 3.15 лв. Обект на търговия станаха 2 486 книжа.

Днес наблюдавахме и необичайни за Албена Инвест Холдинг обеми. Общо 20 525 лота на дружеството смениха собственика си, прехвърлени срещу 5.91 лв. за лот, което е понижение от 0.82%. Подобни обеми по позицията не са регистрирани на БФБ от 21 октомври 2009 г., когато са изтъргувани 20 050 лота.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg