Интригата около акциите на ЦКБ се запази

879
Интригата около акциите на ЦКБ се запази

Търговията с акциите на ЦКБ остана интересна и днес, като определено не наблюдавахме развръзка на интригата. През деня се изтъргуваха общо 128 682 лота на банката. Цената на затваряне е 1.271 лв. и за разлика от предходните дни, книжата отчетоха ръст от 0.40%.

Понижението при ПИБ остава в сила. Акциите на банката поевтиняха с 2.07 на сто и приключиха сесията на 2.463 лв. за лот. Обект на търговия станаха 13 740 книжа.

С близо 2%, на 17.1 лв. се обезцениха акциите на БАКБ. Обемът по позицията е значително по-скромен от предходните два трезора - 436 лота.

Определено банките отново попаднаха в центъра на вниманието благодарение на рейтинговата агенция Fitch Ratings. Компанията предприе вчера мерки и спрямо българските подразделения на гръцките банки National Bank of Greece (NBG) и EFG Eurobank Ergasias (Eurobank), чиито рейтинг бяха намалени по-рано тази седмица.

Рейтинговата агенция понижава дългосрочния рейтинг (Issuer default rating, IDR) на Обединена българска банка (ОББ) от 'BBB+' на BBB' със стабилна перспектива. Краткосрочният IDR рейтинг на банката е намален от 'F2' на 'F3', докато индивидуалният й рейтинг е потвърден на 'D'. Рейтингът за подкрепа също е потвърден на '2'.

Стабилната перспектива по дългосрочния IDR рейтинг отразява тази на банката майка.

Дългосрочният IDR рейтинг на Юробанк И Еф Джи България (Пощенска банка) също е понижен от 'BBB+' на 'BBB', с отрицателна перспектива. Краткосрочният рейтинг е намален от 'F2' на 'F3', а индивидуалният рейтинг и рейтингът за подкрепа са потвърдени на 'D' и '2', респективно. Отрицателната перспектива по дългосрочния IDR рейтинг отразява тази на банката майка.

В края на ноември Moody's предприе мерки и срещу други четири банки в България - Райфайзенбанк България, ПИБ, MKB Unionbank и Банка ДСК.

При висок обем протече и търговията с акциите на Еврохолд България - общо 516 870 изтъргувани акции. При цена от 1.31 лв. премина пакет от малко над 499 хил. лота на холдинг. Книжата на групата поскъпнаха днес с 0.61%, до 1.33 лв. за бройка.

Разнопосочно приключиха сесията и основните индекси на БФБ - SOFIX (-0.61%, 431.46 пункта) и BG 40 (+0.21%, 118.32 пункта).

Общият оборот на БФБ достигна 3.35 млн. лв., като от сделки с облигации се дължат 1.25 млн. лв. През деня се търгуваха акциите от 75 емисии. Повишение в цената има при 23 от тях.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg