Инвеститоре, а сега накъде?

1757
Инвеститоре, а сега накъде?

Страхът и алчността се борят в душите на малкото останали родни инвеститори, като в последните седмици първото надделява. Въпреки че западните пазари са близо до върховете си, родните индекси направиха вече 15% корекция на възхода си от лятото и ранната есен.

Явно по-голяма част от институционалните инвеститори нямат все още доверие на пазара или чакат нови катаклизми. Но както бе казал някой, който няма акции докато падат, той няма да има и докато се качват.

Статистиката на взаимните фондове го показа - доходността им изостава значително от тази на индексите, което значи че са били основно на кеш през повечето време (на ръста, не толкова на спада). Разбира се, липсата на опит на родните мениджъри си каза думата, друг е въпросът колко е голямо самочувствието им на такива.

Има и друга страна на медала. На борсата ни се търгуват шепа по-големи дружества, като прозрачността и честността куцат при, общо взето, почти всички. Едни нагласят отчети, други правят абсурдни прогнози, на трети ДВИ-то не си вдига телефона, четвърти търгуват с вътрешна информация, пети мамят акционерите си и т. н...

Като погледнеш от тази гледна точка, трудно може да си отговориш на въпроса защо ги купуваш...

И така да се върнем на днешния ден, 6 ноември, вяла търговия на БФБ. Отварям COBOS-а и виждам, че има 4 сделки в последните 5 минути. На пазара сме явно няколко спекуланти и няколко фонда и правим смешен оборот. И да не забравим КФН, която бди някой да не напише нещо в някой форум и да прекрачи закона.

И какви са опциите ни като инвеститори?

За да си отговорите на този въпрос, трябва да решите дали смятате, че светът се измъква от кризата или ще има нов срив.

Защо не говоря за България, а за света?

Много просто, ние сме малка и отворена икономика, изцяло податлива на световните тенденции. Никаква антикризисна програма изработена от Борисов и Дянков, колкото и да се напъват те, не може да ни спаси (надявам се и те го осъзнават). Те единствено могат се опитат да покрият корупцията и престъпността, за да получим някакви средства от ЕС, за да омекотят удара.

Та, трябва да направите личния си избор, в 1-ви вариант - светът ще затъне в дълг, висока безработица, търговски войни или 2-ри вариант - от тук пътят е нагоре и най-лошото е минало.

След което, вече може спокойно или да купите 10-15 от по-малко лошите компании (дори 2-3 да фалират, другите ще компенсират това), след което да затворите COBOS-а си за 1-2 години, или да продадете и да чакате новото дъно и тогава да размислите пак (ако са ви останали пари и имате работа).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg