КФН: Не трябва да се събират такси за търговите предложения

1569
КФН: Не трябва да се събират такси за търговите предложения

След като първи Profit.bg сигнализира инвестиционната общественост на 15 февруари за рекордната и спорна комисионна за търговото предложение отправено към акционерите на Балкан АД, Комисията за финансов надзор реагира със становище по въпроса.

С писмо на БАЛИП от 18 февруари 2010 г. Комисията за финансов надзор е сезирана за практика на упълномощените инвестиционни посреднци по търговите предложения към акционерите на „Балкан" АД и „Балканкар - Рекорд" АД, при която се удържа комисионна за приемане на търговото предложение и от клиентите на други инвестиционни посредници.

В тази връзка Комисията за финансов надзор уведомява акционерите на „Балкан" АД и „Балканкар - Рекорд" АД, които възнамеряват да приемат отправените към тях търгови предложения, че упълномощените по търговото предложение инвестиционни посредници ( в случая „Дилингова финансова компания" ООД за търговото предложене по отношение на акциите на „Балкан" АД и „София интернешънъл секюритиз" АД, по отношение на акциите на „Балканкар - Рекорд" АД) не следва да събират такси и комисионни от клиентите на други инвестиционни посредници, обявяват от институцията.

Клиентите на инвестиционни посредници, които не са упълномощени по съответното търгово предложение, заплащат такси и комисионни съгласно тарифата за събирани такси и комисионни на своя инвестиционен посредник.

КФН одобри на проведеното на 21 януари 2010 г. свое заседание коригирано търгово предложение от „Рекорд Кар Холдинг" АД, гр. Пловдив за закупуване чрез упълномощения инвестиционен посредник да обслужва предложението „София интернешънъл секюритиз" АД, гр. София на акциите на „Балканкар - Рекорд" АД, гр. Пловдив от останалите акционери на дружеството.

В одобрения проект на гореописаното търгово предложението е налице следният текст: „Инвестиционният посредник ще удържа комисионни за сделки с ценни книжа и банкови такси от подлежащата на изплащане цена на приелите търговото предложение акционери, както следва: инвестиционният посредник ще събира комисионни от приелите търговото предложение акционери във връзка с изпълнението на писменото заявление за приемане на търговото предложение и за извършените трансфери в Централен депозитар, както следва: 1% върху подлежащата на изплащане сума, освен ако друго не е уговорено в договора с клиента."

Комисията одобри на проведеното на 5 февруари 2010 г. свое заседание коригирано търгово предложение за закупуване на акциите на „Балкан" АД със следния текст: „Приелите търговото предложение акционери на „Балкан" АД дължат на ИП „Дилингова финансова компания" ООД комисионна за извършените услуги, свързани със сключване на сделката по приемане на търговото предложение, прехвърляне собствеността на акциите и заплащане цената на сделката, в размер на 5 % от стойността на сделката, но не по-малко от 5 лева по едно заявление за приемане на търговото предложение, която комисионна се удържа при изплащане или превеждане, на дължимата цена в полза на акционера (включително чрез обслужващ го инвестиционен посредник), приел търговото предложение."

Заявеният в търговите предложения размер съответно от 1% и от 5 % върху подлежащата на изплащане сума, събиран като комисионна от упълномощения посредник от приелите търговото предложение акционери, следва да се дължи от акционерите, приели търговото предложение чрез упълномощения инвестиционен посредник. Съответно комисионната, удържана от акционерите, приели предложението чрез инвестиционен посредник, различен от упълномощения, ще следва да се определя от тарифата за събирани такси и комисионни на съответния посредник.

Необосновано е събирането от упълномощения инвестиционен посредник на комисионни за действия и услуги, които последният не е извършил по приемането и реализирането на настоящото търгово предложение. Обстоятелството, че определено лице е упълномощен инвестиционен посредник да обслужва търговото предлагане въз основа на възлагане от търговия предложител не дава основание за събиране на комисионни от насрещните страни (акционери, приели търговото предложение).

Такива комисионни могат да бъдат събирани на основание установени договорни отношения и съответно предоставени услуги на акционери, приели предложението, като обслужването на тези акционери може да бъде както от упълномощения посредник, така и от всеки друг инвестиционен посредник, в зависимост от избора на всеки отделен акционер.

Инвестиционният посредник, обслужващ съответния акционер - негов клиент, получава комисионна за предоставената услуга в съответствие с установените с клиента отношения. Посоченият в предложението размер следва да бъде начисляван и съответно удържан единствено и само от акционерите, клиенти на съответния упълномощен инвестиционен посредник, а не и от акционери, клиенти на друг инвестиционен посредник.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg