КФН очерта насоки за развитието на капиталовия пазар

1726
КФН очерта насоки за развитието на капиталовия пазар

Липсата на ликвидност остава най-сериозният траен проблем на българския пазар, като дори ръстът на пазарната капитализация и оборотите на БФБ през 2005 - 2007 г. не успяха да доведат до съществено подобрение в ликвидността през тези години, което да доближи нашия пазар до средноразвитите пазари. Това се казва в документ изготвен от новото ръководство на Комисията за финансов надзор с име „Насоки за развитие на капиталовия пазар в България, цели пред управление „Надзор на инвестиционната цел"".

„Ако публично обявените намерения на настоящото правителство да предложи на БФБ пакети от дружества в структурата на „Българския енергиен холдинг" - НЕК, Булгаргаз и други, бъдат реализирани, това би могло да бъде така необходимия катализатор за повторно възраждане на българския капиталов пазар", посочват още от КФН.

Според ръководството на институцията е наложително извършването на законови промени, които да позволят създаването на затворени договорни фондове (closed-end investment funds), които ще могат да се търгуват на борсата, както и на други видове инвестиционни фондове, познати на по-развитите пазари.

„Възможно е да се обмисли и предходна идея при предходен опит за ревизия на КСО за въвеждане на минимални инвестиции в български дялови и дългови книжа и дялове на български колективни инвестиционни схеми, което ще повиши интереса към БФБ и неминуемо ще катализира повишаване на борсовите индекси", се казва още в документа.

Спорно предложение в документа е свързано с увеличението на капитала на публичните компании. В момента съгласно ЗППЦК публичните дружества могат да увеличават капитала си само с пари и то единствено чрез т.нар. „емисии на права". На публичните дружества е забранено да увеличават капитала си с непарични вноски.

„Това лишава публичните дружества от цял кръг признати и широко използвани в световната практика способи за финансиране, а затруднява и операциите по преструктуриране на капиталовата им база и такива за финансово оздравяване, така необходими в условията на глобална икономическа криза", смятат от КФН.

Според ръководството на комисията е необходимо в ЗППЦК да бъдат направени съответни изменения, като на публичните дружества се позволи при определени условия да издават нови акции както срещу непарични вноски, така и изцяло в полза на външни инвеститори - неакционери.

Сред необходимите законови промени, свързани с капиталовия пазар, се посочват още - създаване на правни възможности за издаване на акции и опции върху тях за работници, служители и мениджъри на публични дружества; Облекчаване на условията за придобивания на публични дружества; Промени в инвестиционните ограничения на институционалните инвеститори; Развиване на уредбата на клиринга и сетълмента и деривативните пазари и други.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Мнение
# 0
17:07 | 30 July 2010
Повечето от предложенията ще бъдат полезни за развитието на капиталовия пазар в страната.
jalko
# 1
12:07 | 30 July 2010
Всички насоки са правилни, освен естествено увеличението на капитала с непарични вноски и неиздаването на права. Това ще даде възможности на мажоритарите отново да крадат миноритарите!!!!! Дано да отпадне този текст, иначе тежко и горко на НАС!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg