Н. Ваньов: Интересни биха могли да се окажат акциите на публичните банки

927
Н. Ваньов: Интересни биха могли да се окажат акциите на публичните банки

© profit.bg

Новата продължителност на сесията не носи нищо ново на родния капиталов пазар, коментира за Profit.bg Николай Ваньов, брокер в Инвестбанк.

Отново водещи при търговията са липсата на интерес и изключително ниските обеми. Дори наблюдаваното в последните дни раздвижване на цените на някои компании не е показателно, тъй като обемите, при които се случва то ,са изключително ниски.

В краткосрочен план интересни, но и изключително рискови се оказват поименните компенсационни бонове, чиито цени нараснаха неколкократно от началото на тази година, като дори добавят над 20 % към цената си само през последните 5 търговски сесии. Въпреки това смятам, че позицията в тези инструменти би могла да се окаже силно спекулативна и много рискова, като при текущите цени би била подходяща само за ликвидни инвеститори с висок апетит към риск, посочва още Ваньов.

В краткосрочен план интересни за инвестиции биха могли да се окажат и акциите на публичните банки, тъй като няма да е изненада, ако видим нарастване на печалбите на тези институции, с оглед на силното провизиране на лоши кредити през миналите периоди, смята експертът.

„В дългосрочен план обаче оставам по-скоро песимист за развитието на БФБ“, посочва още Николай Ваньов. „Без реформи, обновяване и подобряване на съществуващите инструменти и включването на нови такива (и нови емитенти и нови типове инструменти) не се вижда как родния капиталов пазар скоро ще успее да се оттласне от дъното, на което безспорно се намира не толкова като цени, колкото като тотална апатия от страна на инвеститорите.“

* Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

John
# 0
03:06 | 30 June 2013
The epxeritse shines through. Thanks for taking the time to answer.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg