Н. Ваньов: Инвеститорите все по-малко гледат на БФБ като алтернатива

1020
Н. Ваньов: Инвеститорите все по-малко гледат на БФБ като алтернатива

„Докато капиталовите пазари в развитите страни реагират силно на всяка една новина или събитие от последните дни, у нас БФБ явно все повече и повече губи интереса на инвеститорите”, коментира Николай Ваньов, брокер в Инвестбанк, за Profit.bg.

Сесията в понеделник не поднесе никакви изненади, но пък се оказа поредно доказателство за явната липса на внимание към книжата на българските публични компании. С оборот от малко над 270 хил. лв. и най-голям обем по една позиция от малко над 30 хил. лв. вчерашната борсова сесия ще бъде поредната, която няма да запомним с абсолютно нищо, допълва Ваньов.

Като цяло събитията на БФБ се движат не от икономическата ситуация по света и у нас или от компаниите с техните добри или лоши финансови отчети и бъдещи перспективи, а от инвеститорите, които все по-малко гледат на родния капиталов пазар като алтернатива за реализиране на доход.

„Очакванията ми са все по-тясно свързани с тази липса на инвеститорски интерес. През идните дни, а и седмици, не смятам, че ще станем свидетели на сериозни движения на индексите на БФБ в каквато и да е посока, като обемите, изтъргувани книжа ще се запазят изключително ниски, а сделките ще останат спорадични. Като цяло все още не виждам никакви индикации за промяна в родния капиталов пазар, която да възвърне силно изгубеното инвеститорско доверие както в публичните компании, така и в атрактивността на БФБ като цяло“, завършва Николай Ваньов.

* Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Becky
# 0
08:12 | 20 December 2011
This piece was a lfieajcket that saved me from drowning.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg