Н. Ваньов: През 2011 г. не видяхме каквато и да е промяна на БФБ

1062
Н. Ваньов: През 2011 г. не видяхме каквато и да е промяна на БФБ

2011 г. приключи с ръст, породен не толкова от оптимизъм, колкото от технически нужди на някои от по-големите участници на БФБ, свързани с реализиране на доходности по управляваните от тях портфейли”, коментира Николай Ваньов, брокер в Инвестбанк, за Profit.bg.

2012 г. обаче започна по вече познатия ни до болка сценарий – ниска ликвидност, инвеститорска апатия и малко на брой сделки на родния капиталов пазар. Поводи за слаб оптимизъм има – спекулативните печалби, реализирани от малък брой инвеститори при приватизацията на дружествата от ЕВН България, фактът, че SOFIX бе един от добре представилите се индекси на глобално равнище през 2011 г., осезаемите ръстове в цените на някои дружества със специална инвестиционна цел, и примамливите нива, на които се търгуват книжата на водещите родни публични компании.

Въпреки всичко това, не мисля, че 2012 г. ще се окаже положителна за БФБ, споделя Ваньов. На първо място очаквам ниската ликвидност да остане властваща и през тази година, тъй като родните „публични” компании не успяват да събудят интереса на родни и чужди институционални или заможни инвеститори, докато основните участници с малки, но много на брой сделки – спекулантите, имат затруднен достъп до финансов капитал.

Негативен ефект върху интереса към БФБ несъмнено ще окаже и европейската дългова криза, и засилващата се несигурност на глобално равнище. Породените от тази несигурност икономически негативи със сигурност ще рефлектират върху печалбите на експортно ориентираните компании, като там могат да се очакват негативни изненади в отчетите за 2012 г. Не на последно място през 2011 г. не видяхме каквато и да е промяна на БФБ, била тя административна, устройствена или промяна в нагласите на публичните ни компании, която да приближи българския капиталов пазар до степента на развитие (и степента на атрактивност) на по-развитите пазари. За съжаление на БФБ все още не се търгува нито една публична компания в пълния смисъл на тази дума, смята Николай Ваньов.

Очакванията ми са в краткосрочен план за вяла търговия и ниска ликвидност, която бе демонстрирана и в първите две сесии за тази година. Определящи за дългосрочната посока на индексите на БФБ ще бъдат развоят в Еврозоната и подобряването на публичния статут на българските компании, като силни ръстове при едно позитивно развитие не са невъзможни. Като интересни в краткосрочен план мога да определя експортно-ориентираните компании, които могат да покажат много интересни данни в своите отчети за 2011 г., както и дружествата със специална инвестиционна цел, инвестиращи в недвижими имоти, чиито акции се движиха в противовес на спадовете пазара на недвижими имоти през 2011 г.

* Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Nelly
# 0
14:01 | 20 January 2012
Please teach the rest of these internet hoolgians how to write and research!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg