На БФБ се изпари всякакво желание за търговия

904
На БФБ се изпари всякакво желание за търговия

Пазарът е място, на което се сблъскват интересите на купувачи и продавачи. Но не така стои ситуацията на Българска фондова борса и оттук и логичният въпрос - това тогава пазар ли е?

И днес, 7 януари (четвъртък), търговията на капиталовия ни пазар се характеризираше с липсата на всякакъв интерес за търговия както сред продавачите, така и сред купувачите. С една дума, борсата зацикли.

Оборотът на регулиран пазар в четвъртък достигна малко над 377 хил. лв., като така и не се сключиха сделки на пазара на АДСИЦ-овете. Тук е редно да се спомене един интересен факт. От началото на новата година до днес, оборотът на регулиран пазар е към 1.7 млн. лв.

Само за справка среднодневният оборот, общо на БФБ, за 2009 г. възлиза на 6.4 млн. лв., а за 2008 г. той е 11.7 млн. лв.

В днешната сесия се търгуваха акции от 51 емисии. Повишение в цената има при книжата на 34 от активните позиции.

В рубриката „Днес да почерпят" попадат акционерите на Софарма и компания. Дали е ирония на съдбата или не, но задачата да излекуват пазара ни от тоталната апатия отново се падна на компании от фармацевтичния бранш.

Акциите на Софарма поскъпнаха с 1.23%, до 4.05 лв. Книжата на Българска роза - Севтополис добавиха 0.54% към стойността си и приключиха борсовата сесия на 1.498 лв. за лот.

Сериозен скок в цената наблюдаваме и при книжата на Медика. В случая говорим за ръст от 17.07%, до 1.797 лв. за бройка.

Положителното изменение при Момина крепост е от 0.89%, или до 1.71 лв. за акция.

Ръст от 0.71%, до 1.42 лв. има и при Софарма трейдинг, при която компания търговията в последно време се отличава със солидни обеми.

Иначе индексите на БФБ грейнаха в зелено.  

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg