Най-нехаресваните акции от инвестиционната общност

1911
Най-нехаресваните акции от инвестиционната общност

© profit.bg

Както вече знаете, Profit.bg се обърна към 15 представители на инвестиционни посредници и управляващи дружества с въпроса „Кои пет акции бихте си купили днес на БФБ и кои пет не?“.

Вчера публикувахме класацията на предпочитаните дружества за покупка, която се оглави от Адванс Терафонд.

На противоположния полюс се намира Енемона АД, която се посочва от 2/3 от анкетираните като акция, която не биха закупили към момента. Компанията до скоро бе член на индекса на сините чипове SOFIX, от където бе изместена тази пролет.

Финансовите резултати на компанията се влошават, според отчета за първото тримесечие на годината. Реализираната консолидирана загуба за периода е 4.7 млн. лв. при спадащи с 1/3 продажби.

На второ място в негативната класация е настоящ член на SOFIX – Еврохолд България. Седем от 15 представители на инвестиционната общност поставят холдинга в листа за продажба.

Чак на 3 място се подреждат с равен брой гласове акциите на небезизвестните Оловно-цинков комплекс и Холдинг Пътища. И двете компании са с огромни дългове и неясно бъдеще.

Пети в класирането е Енергони, екзотична компания с огромна доскоро капитализация и почти без дейност. Дружеството е свързано с лидера в класацията, като на 27 декември 2011 г. Енемона АД и Енергони АД подписаха Меморандум за разбирателство за установяване на сътрудничество с цел обмен на информация и опит в областта на развитието на проекти в сферата на възобновяемите енергийни източници.

Енемона АД получи 15 млн. акции (2.74% от капитала) на Енергони, прехвърлени на извънрегулиран пазар. Съгласно клаузите на сключения договор Енемона има възможност да плати по номинал (1 лев) акциите в срок до три години от придобиването им или да прехвърли собствеността им обратно след изтичане на този срок.

С четири гласа следва Фонд Имоти, чиито акции към момента се търгуват на цена от 4 стотинки. Дружеството се намира в незавидно финансово положение, като все още не успява да приключи сделката по продажбата на една от сградите си, за която има предварителен договор.

Интересното е, че следват три сини чипа - Корпоративна търговска банка, Първа инвестиционна банка и Софарма. Вероятно експертите отчитат политически риск при посочените дружества, като мажоритарите на две от тях водят открита медийна война помежду си.

В анкетата участваха следните представители на инвестиционната общност: Александър Пеев (Съгласие Асет Мениджмънт), Ангел Хаджийски (Капман), Благовест Крачев (Карол), Бончо Иванов (ОББ Асет мениджмънт), Владислав Панев (Статус Капитал), Гено Тонев (Юг Маркет), Дамян Колев (Наба Инвест), Даниел Димитров (Реал Финанс Асет Мениджмънт), Димитър Георгиев (ЕЛАНА Трейдинг), Драган Драганов (Реал Финанс), Красимир Йорданов (ДСК Управление на активи), Красимир Киров (Сентинел Асет Мениджмънт), Марин Костурски (Бенчмарк Финанс), Николай Ваньов (Инвестбанк), Петър Пешев (Бул Тренд Брокеридж).

Ето и пълното класиране:

Компания Точки
Енемона 10
Еврохолд България 7
Оловно-цинков комплекс 6
Холдинг Пътища 6
Енергони 5
Фонд Имоти 4
Корпоративна търговска банка 3
Първа инвестиционна банка 3
Софарма 3
Албена 2
Зърнени храни България 2
Каолин 2
Мостстрой 2
Химимпорт 2
Адванс Терафонд 1
Билборд 1
Биовет 1
Евроинс 1
ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя 1
ЕМКА 1
Железопътна инфраструктура - холдингово дружество 1
Индустриален Холдинг България 1
Интеркапитал Пропърти 1
МЕКОМ 1
Монбат 1
Неохим 1
Полимери 1
Саф магелан 1
Топливо 1
Фонд за недвижими имоти България 1
Централна кооперативна банка 1
Юрий Гагарин БТ 1

* Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg