Нетипичният септември приключи с 0.47% спад за SOFIX

1033
Нетипичният септември приключи с 0.47% спад за SOFIX

Нетипичният за щатския фондов пазар септември, приключи с 0.47% спад при SOFIX на месечна база. Същият затвори борсовата търговия на 30 септември на ниво от 387.12 пункта, след като се понижи за деня с 0.22 на сто. Понижение днес отчете още и BG TR30 (-0.63%, 299.73 пункта).

Дневни повишения отчитат BG 40 (+0.11%, 114.37 пункта) и BG REIT (+3.82%, 41.84 пункта).

Общият оборот на регулиран пазар в четвъртък доближи 740 хил. лв. Обект на търговия станаха акции от 64 емисии. Повишение в цената отчетоха 22 от книжата.

Всъщност SOFIX е и единственият от общо четирите индекса на БФБ-София, който е под стойността си от края на август. Положителните изменения при останалите три пазарни индикатора за месеца са следните - BG 40 (+2.16%), BG REIT (+2.8%) и BG TR30 (+2.16%).

Българските индекси продължават да са под нивото си от края на 2009 г., като в края на септември, те отчитат следните понижения - SOFIX (-9.4%), BG 40 (-2.38%), BG REIT (-12.85%) и BG TR30 (-10.49%).

Но септември се оказа нетипичен и за БФБ-София. Само нека да припомним някои от събитията, които белязаха изтеклия месец - Министерството на финансите стана привилегировано мажоритарен акционер (с над 50.0% дял) на БФБ-София срещу общи и лишени от срок обещания.

След това си решение, акционерите на борсовия оператор гласуваха БФБ-София да стане публична компания.

От друга страна от Холдинг Пътища изправиха на нокти своите акционери, заради действията на дружеството от групата на публичния холдинг - Пътища и магистрали, което пък се отказа от правото да участва в увеличението на капитала на три свои дъщерни компании - Пътностроителна техника, Видапъстрой и Пътинженеринг-М. С това си решение от мажоритари Пътища и магистрали станаха миноритарни акционери в трите фирми, които са и сред строителите на Лот 4 на АМ Тракия.

В момента от КФН провеждат разследване по случая, който развой ще продължим да следим с интерес. От друга страна действията на Холдинг Пътища могат да провокират и законодателни промени.

Тук трябва да споменем и промените в индексите, в сила от 20 септември, които се съпроводиха с известно съживяване на борсовата търговия.

Споразумение за обмен на борсова информация между БФБ-София и МФБ подписаха през седмицата ръководителите на двата борсови оператора. Събитието бе определено като първа стъпка към по-тясно сътрудничество. Остава спорна целта на мероприятието, особено по начина на изпълнение към днешна дата. Между двете борси има и подписан още през 2003 г. Меморандум за сътрудничество.

На последно, но не и по значение място е добре да припомним и обещанието на новото ръководство на КФН да оповести стратегическия си документ за развитието на небанковия финансов сектор в страната до края на септември. Е, до края на деня остават още някъде към 7 часа, така че време има още.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Common Stocks
# 0
19:09 | 30 September 2010
Congratulations to Mr. D. Petrishki for his analysis of the trade data on the Bulgarian Stock Exchange Market. It is really an wonderful material. It is comming a long time period of bull's trends on the capital markets in the country. The main indicators and parameters for the Bulgarian economy are more than good. Congatulations to the management team of Profit.Bg.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg