Нов фонд с възможност за защита на инвестицията чрез използване на депозити и опции

910
Нов фонд с възможност за защита на инвестицията чрез използване на депозити и опции

Управляващото дружество „ДСК Управление на активи” АД стартира дистрибуцията на дялове на нов договорен фонд на 2 май. Фондът „ДСК Стабилност – Европейски Акции” дава възможност на клиентите си да ползват защита на първоначално инвестираната сума като в същото време, при нарастване на стойностите на индекс/и на акции на европейски компании, фондът може да реализира доходност за своите клиенти, става ясно от Проспекта на фонда.

Мениджърите на фонда смятат да използват комбинaция от финансови инструменти - депозити и деривати (опции), за да постигнат инвестиционните цели. Фондът ще влага средствата основно в банкови депозити, а останалата част от средствата се използва за закупуване на деривативни инструменти (опции), базирани на индекс/и на акции на европейски компании. По този начин след „ограничения” 12-месечен период фондът може да спечели при покачване на т.нар. базов актив – индексът/ите, върху които е закупена опцията.

При евентуален спад в стойностите на индекса, клиентите няма да реализират загуба, ако използват инвестираните средства само през т.нар „отворен” период.

„Отворен период” е първият период от инвестиционния цикъл на Фонда с продължителността 3 месеца, като първият ще бъде по-кратък - до 20 юни, тази година.

Набраните средства от фонда през този период се инвестират в депозити и/или инструменти на паричния пазар като разходите за покупка на дялове са в размер на 0.3% от нетната стойност на активите на дял. Ако в рамките на същия период вложителят реши да изтегли инвестираните средства, то не му се удържат разходи за обратно изкупуване. Така през отворения период доходността за вложителя е равна на натрупаната лихва от депозитите и/или инструментите на паричния пазар, намалена с разходите по емитиране на дяловете и годишните оперативни разходи, които включват възнаграждение на Управляващото дружество и други оперативни разходи.

На първия ден след изтичането на „отворения период” започва да тече „ограничения период”, който е с продължителност 12 месеца. Защита на инвестицията през този период означава, че нетната стойност на активите на един дял, изчислена на последния работен ден от „ограничения период” да бъде не по-ниска от НСА на един дял, изчислена на последния работен ден от „отворения период”. През „ограничения период” по-голямата част от набраните средства през „отворения период” ще продължат да бъдат вложени в депозити и/или инструменти на паричния пазар като останалата част ще бъдат инвестирани в деривативни инструменти (опции), базирани на индекс/и на акции на европейски компании.

В случай, че базовият актив, върху които са закупени деривативни инструменти понижи стойността си, то загубата се ограничава до платената премия по деривативния инструмент, но последната, заедно с оперативните разходи, биват покривани от лихвата на депозитите, в резултат на което първоначално инвестираната сума се запазва. В случай, че базовият актив увеличи стойността си, то това ще представлява капиталова печалба за фонда и неговите инвеститори.

През ограничения период разходите за покупка на дялове от вложители са в размер на 10% от нетната стойност на активите на дял, а при продажба - 15% от нетната стойност на активите на дял, поради което не се препоръчва през този период инвеститорите да закупуват и заявяват за обратно изкупуване дялове от фонда, а това да се случва през „отворения период”.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Raul
# 0
08:01 | 25 January 2013
That's an astute aenswr to a tricky question
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg