Прогнозен състав на BGTR30

1120
Прогнозен състав на BGTR30

Към настоящия момент около 70 са компаниите на БФБ-София, които отговарят на първоначалните изисквания за участие в BG TR30.

Ако Комисията по индексите към БФБ беше разкапсулирала индекса след сесията в петък 7 Август, потенциалните дружества, които биха влезли и тези, които при същата условност биха излезли, са посочени по-долу в материала. Подредбата е спрямо градацията на сигурност, сочи анализ на Ултима Капитал Мениджмънт.

Потенциалните влизащи в BGTR30 са: Фаворит Холд, Адванс Екуити Холдинг, Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ, Българска Холдингова Компания, Българска Холдингова Компания, Химимпорт АД (привилигировани акции), Българска роза - Севтополис и Инвестор.БГ.

Потенциалните излизащи са: Мостстрой, Топливо, Евроинс, Спарки Елтос, Фазерлес, ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя и Оргахим.

Поради динамичните съставки и критериите за попадане в индекса, всички изброени емисии са зависими от своите пазарна капитализация, свободно търгуеми акции (free float), броя сделки и оборота за последните 12 месеца. Това са четирите критерия според Правилата за изчисляване на индекси на БФБ. Ето защо всяка една сделка и цената, на която е сключена, след датата на калкулациите, биха имали значение за новия състав на BG TR30. Крайната дата за промяна в базата на индекса е 20 Август.

Като най-несигурни се определят последните дружества. Ако продължи силната волатилност и покачване на цените от изминалата седмица са възможни драстични размествания не само сред тях, а и в по-горните позиции. Именно поради това Фаворит Холд АД и Българска Холдингова Компания АД заеха места в списъка на влизащите дружества. Към момента, на опашката за същото са ТК-холд АД и Бенчмарк фонд имоти АДСИЦ. И четирите са около прага за покриване на изискването за участие в класацията - 10 млн. лв. пазарна капитализация.

* Заслужава внимание и следния прецедент. В сегашните Правила за изчисляване а индексите няма ясно разграничаване между емисия и дружество. Не са описани вариантите, когато едно дружество има повече от една емисия акции, какъвто е случая с Химимпорт АД. Потенциален кандидат за BG TR30 е именно новата емисия привилигировани акции. Въпреки съвсем пресния си дебют тя отговаря на критериите за влизане в индекса. По този начин в новия му състав е много вероятно броя емисии от една икономическа група да станат 3, а според сегашните Правила не може да има повече от 2 дружества от една и съща икономическа група. В зависмост от тълкуването на тази хипотеза е възможно това донякъде да определи и съдбата на последното дружество в списъка на влизащите. Към 7 Август това е Инвестор.БГ.

** Този анализ и всички изчисления са изготвени изцяло според Правилата за изчисление на индексите на БФБ. Посочените дружества са на база разработен софтуер от Ултима Капитал Мениджмънт ЕАД, анализиращ индекса BG TR30 в реално време. Акумулираната информация от всички борсови сесии и дружества на БФБ обхваща последната една година, включително търговската сесия от петък 7 Август. Изчисленията са актуални към същата дата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg