SOFIX на 500 пункта - кога?

1475
SOFIX на 500 пункта - кога?

Ще имат ли купувачите сили да качат SOFIX на 500 пункта и кога това може да се случи? С този въпрос се обърнахме към трима пазарни участници. Ето и техните отговори:

Даниел Димитров, портфолио мениджър, Реал Финанс Асет Мениджмънт

През предходните месеци БФБ изостана значително в сравнение с водещите пазари в САЩ, Европа и Азия. Докато последните реализираха значителен ръст спрямо дъната от февруари и март, достигащ при някои индекси до над 50%, българските акции се покачиха анемично при много ниски обеми на търговия.

Слабата търговия тази година не бе в следствие на започналия летен сезон. Инвеститорите бяха много предпазливи заради проведените избори за европарламент и за местно народно събрание. Страната бе в предизборна кампания около 2 месеца, което в условията на криза допълнително намали желанието им да купуват акции на български публични дружества.

След приключване на изборите и бързото съставяне на правителство, политическият риск в страната намаля значително. Инвеститорите, задържали кешовите си позиции, решиха да влязат на пазара. Придобиването на сериозни пакети от някои инвеститори доведе до значителен ръст при повечето ликвидни позиции, който рефлектира в двадесет процентно покачване на SOFIX по време на августовските сесии.

Основна предпоставка за такъв значим ръст се оказа ограниченото предлагане на текущите, все още доста ниски ценови нива. През следващите седмици сценариите за развитие на борсовата търговия са два. При продължаване на желанието на купувачите да увеличат позициите си, ръстът ще продължи. Това предполага да видим SOFIX над ключовото ниво от 500 пункта още преди края на август.

От друга страна, ако инвеститорите са закупили търсените пакети книжа, по-вероятно е да станем свидетели на една консолидация на текущите нива от 410 - 440 пункта, която да се задържи до средата/края на септември. В потвърждение на тази хипотеза, след оттеглянето на част от купувачите във вторник, индексът затвори с над 15 пункта под върховата стойност за деня и с 13 пункта под нивото на затваряне от понеделник.

Този сценарий е по-вероятен и от гледна точка на очакванията за движението на международните финансови пазари. Смятам, че при тях предстои консолидация, поне до обявяването на нови данни, които да потвърдят надеждите, че световната икономика превъзмогва кризата. Ако такива не бъдат налице цените на акциите могат да паднат, но надали ще достигнат постигнатите по-рано през годината дъна.

За българския пазар евентуалният спад вероятно няма да премине под нивата 360 - 380 пункта за SOFIX. Очевидно инвеститорите, които не продадоха книжата си при този ръст ще търсят по-високи цени. Още по-малко вероятно е тези, които с покупките си предизвикаха повишенията да продадат на загуба. При този сценарий пробивът на ключовото ниво от 500 пункта може да се забави до ноември - декември, но все пак аз очаквам в края на 2009 г. водещият индекс да затвори над тази краткосрочна цел.

Гено Тонев, портфолио мениджър, Юг Маркет Фонд Мениджмънт

По всяко време на годината. При настоящата ликвидност, с малки изключения, няколко милиона лева са достатъчни, за да стигнем и дори подминем 500 пункта за SOFIX. Въпросът е колко дълго парите на спекуланти могат да поддържат огъня на БФБ. Да, договорните фондове, инвестиционните дружества и пенсионните фондове ще развържат кесията рано или късно (ако не са го направили вече), но болезненият спомен за рязко пресъхваща ликвидност едва ли ще ги направи оптимисти за един ден.

Чужди купувачи не съм чул да има през последните месеци, а предвид трудностите пред икономиката ни, те едва ли ще похарчат и лев преди края на годината. В най-добрия случай. Почти всеки по-голям инвеститор, който се е подвизавал на БФБ през последните две-три години със сигурност не храни топли чувства към малкия ни и слабо развит пазар, така че големите пари все още изглеждат мираж.

А без тях и дума не може да става за трайна промяна в търговията. В краткосрочен план обаче, апетитът за риск на местните играчи изглежда достатъчен за нови движения нагоре, въпреки видимата и сега опасност от сериозно надценяване на някои публични компании, особено тези, чийто фрий флоут е обсебен от големи институционални или близки до основния собственик инвеститори.

Но и това е част от играта - във времена на еуфория, купувачите често забравят за елементарни сметки, дори правени наум.

Марин Костурски, брокер, БенчМарк Финанс

Основен катализатор на възходящото движение на SOFIX бе липсата на ликвидност и непрекъснатото повишение на световните капиталови пазари. Негативните новини вече не влияят на цените на компаниите и при първи признаци на възстановяване на икономиката, нива от 500 - 600 пункта за SOFIX могат много бързо да останат в историята.

Не трябва да се забравя, че все още се намираме на повече от 75 % понижение от пиковите стойности на борсовите индекси и при връщане на доверието на чуждестранните инвеститори може да станем свидетели на резки покачвания на българските индекси.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Георги
# 0
10:08 | 13 August 2009
Чуждестранните инвеститори никога не са губили доверието си в българския капиталов пазар. След като част от тях продадоха своите ценни книжа при високите стойности на индексите през миналата година, сега те постепенно отново започват да купуват при сегашните ниски цени. Потенциалните възможности за ръст в цените на акциите са наистина огромни. Предпоставки за това са добрите новини за икономиката на САЩ, отчетените печалби от дейността на публичните дружества през 2008 г., както и през първите месеци на тази година, ръстовете на индексите на най-големите световни фондови борси и др.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg