SOFIX следва Dow Jones в 65% от сесиите през тази година

1088
SOFIX следва Dow Jones в 65% от сесиите през тази година

Общо 186 сесии, с изключение на днешната са се провели на Българска фондова борса (БФБ) от началото на годината, като в 87 от тях индексът на сините чипове SOFIX e завършвал на отрицателна територия, а в 100 сесии е отчитал ръст, показва справка на Profit.bg.

Каква обаче е корелацията между индекса на българските сини чипове и този на щатските - Dow Jones?

Данните показват, че на Нюйоркската фондова борса са се провели 192 търговски сесии от началото на годината, като в края на 89 от тях индексът на щатските сини чипове е завършвал в отрицателна територия, докато в 103 е увеличавал стойността си.

Ако отчетем извънредните почивни за щатския фондов пазар, които поради различни празници са седем от началото на годината и дните, в които по различни причини не е имало търговия на БФБ и проследим как се е представял SOFIX във всяка сесия, последваща тази на Нюйоркската фондова борса от предходния ден, ще установим, че посоката му съвпада с тази на Dow Jones в 119 от общо 181 сесии или над 65%.

SOFIX е поемал в различна посока от Dow Jones в 62 от сесиите от началото на годината, или 34 % от тях.

В трите сесии от началото на октомври, в които SOFIX следва Dow Jones, съвпадението в посоките на двата индекса е 100%, като има по едно повишение и по два спада.

За септември пък, SOFIX само един път не е последвал посоката на Dow Jones от предходния ден и това се е случило на 2 септември.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg