Сребърният фонд ще може да инвестира до 70% от активите си в български ДЦК

1988
Сребърният фонд ще може да инвестира до 70% от активите си в български ДЦК

© Profit.bg

Държавният фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система ще може да инвестира до 70% от активите си в български ДЦК, се вижда от проекта на Министерството на финансите за изменение на закона за т. нар. също Сребърен фонд.

В акции, издадени от емитенти от Република България, и които са включени в индекс на регулиран пазар на ценни книжа, Сребърният фонд ще може да инвестира до 10% от активите си.

До 40% от активите на фонда ще могат да бъдат влагани в акции от индекси на борси в ЕС, а в акции на трети държави, също индексни, до 30% от средствата.

В дългови ценни книжа на чуждестранни държави фондът ще може да влага не повече от 30% от активите си, както и корпоративни облигации с кредитен рейтинг от инвестиционен клас (също до 30%). До 15% от средствата фондът ще може да инвестира в общински ценни книжа.

Ограничението за инструменти на паричния пазар е не повече от 10 на сто от активите на фонда. Също така фондът не може да придобива 5 и над 5 на сто от акциите на един емитент.

„Съгласно действащия закон за Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система („ДФГУДПС” или „фонда”) средствата на фонда могат да се инвестират единствено в чуждестранни активи“, се казва в мотивите на Министерството на финансите за предлаганите промени в закона.

„Средствата на фонда намаляха в реално изражение, след корекция за инфлацията през периода. По-конкретно, средствата на фонда са се обезценявали средногодишно с между 1 на сто и 5.5 на сто или около 40 млн. лв. Това създава необходимостта от по-активно управление на активите на фонда с цел постигане на по-висока доходност при запазване на ниска степен на риск“, посочват още от МФ.

При определяне на ограниченията, свързани с рисковите експозиции са следвани практиките, наложени по отношение на управлението на инвестиционни портфейли на държавни резервни фондове и по-специално от вида държавни резервни пенсионни фондове (Sovereign Pension Reserve Fund / SPRF), към които принадлежи и ДФГУДПС, допълват от институцията.

При направен анализ от МФ на държавните резервни пенсионни фондове в ЕС е установено, че 16 държави от ЕС нямат резервни пенсионни фондове, а други 11 от тях разполагат с такива. От тях 7 са от типа SPRF и 4 от типа SSRF (social security reserve fund). Всички фондове от типа SPRF могат да инвестират в местни инструменти, включително в държавни ценни книжа (ДЦК).

Така например белгийският SPRF фонд е задължен да инвестира 100 % от активите си в местни ДЦК, а фондът в Португалия е задължен да инвестира минимум 50% от активите си в местни ДЦК. Фондът в Полша е задължен да инвестира 100% от активите си в местни инструменти, като активите му основно са инвестирани в ДЦК. По отношение на фондовете във Франция и Ирландия, през 2010 г е направена сериозна промяна в инвестиционната им стратегия. Във Франция целта е увеличение на инвестициите в местни ДЦК до 50 % от нетните активи на фонда, а в Ирландия е направена законова промяна, която позволява инвестирането в ирландски ДЦК. В Швеция функционират пет буферни фонда на пенсионната система, като всичките могат да инвестират в местни държавни ценни книжа.

На следващо място, фондовете от типа SSRF (social security reserve fund), които съществуват като част от социално-осигурителната система в Испания, Дания, Кипър и Люксембург също могат да инвестират в местни инструменти. При тях не е предвиден конкретен лимит на инвестициите в ДЦК. Фондът в Кипър инвестира основно в нетъргуеми местни ДЦК. Фондът в Испания може да инвестира единствено в ДЦК, като инвестициите му в чужди ДЦК не могат да бъдат повече от 50 % (делът на испанските ДЦК в портфейла на фонда към края на 2010 г. е 87 %).

От Министерството на финансите отбелязват, че нито един от резервните фондове няма забрана за инвестиране в местната икономика.

Проектът на ЗИД на ДФГУДПС е подготвен след консултации в рамките на работна група, създадена към Управителния съвет на фонда и е приет единодушно на заседание на съвета.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Инвестирайте в народа
# 0
14:11 | 28 November 2015
Ако седемдесет хиляди милиона евра които с ега се влагат в ненужни неносещи доходи на народа нагло корупционни обекти се дадат на хората ..Ще се увеличи рязко раждаемоста,,рязко ще се завърти вътрешния пазар и индустрията..
пазете парите на Ората или им ги дайте веднага
# 1
14:11 | 28 November 2015
Brаво бре менканите на власт правителства вече десетки години влагат мъни само в неефективни неносещи нито лев доходи на народа нагло корупционни проектчета вкл ОЙро проджекти
ф2
# 2
13:02 | 27 February 2012
По-скоро с ТИМуровски акции
f1
# 3
12:02 | 27 February 2012
Дали лимитът за акции, нама да бъде запълнен с невероятно "добри" фармацевтивни БГ представители?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg