Ст. Николов: Липса на институционални инвеститори през последните месеци

1678
Ст. Николов: Липса на институционални инвеститори през последните месеци

„Известно активизиране на търговията във вторник с оборот от над 1 млн. лв. не рефлектира значително върху ценовите нива и противно на очакванията за покачване на борсата през последните два дни от месеца, всички борсови индекси приключиха деня на минус", коментира Стоян Николов, генерален мениджър на ПФБК, за Profit.bg.

Днес, 30 ноември, е ден за преоценка на доходността на договорните фондове, но не е много вероятно да наблюдаваме положителна сесия поради утвърдилата се тенденция към превес на продавачите и липса на институционални инвеститори през последните един –два месеца.

Интерес представлява и фактът, че от началото на седмицата наблюдаваме активизиране и на търговията по емисии, с които традиционно се сключват сделка на няколко седмици по веднъж, но в момента и по тези компании се появяват продавачи и продават независимо от резкия спад на цената при „тънката” ликвидност на пазара“, посочва още Стоян Николов.

„В краткосрочен план през следващите 2-3 седмици, надеждата остава БФБ-София да бъде поне частично повлияна от прокрадващите се положителни настроения на международните финансови пазари, което обичайно се проявява покрай коледните празници в края на годината“, смята експертът.

Нека припомним, че пониженията на Българска фондова борса продължиха и във вторник. SOFIX вече е под 310 пункта, след като във вчерашната сесия се понижи с 0.24% до 309.68.

Индексът има 17 губещи и едва четири печеливши сесии през ноември.

* Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Hawk
# 0
11:12 | 17 December 2011
Real brain power on dipalsy. Thanks for that answer!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg