Ст. Николов: Ще продължава засиленият интерес към АДСИЦ

1051
Ст. Николов: Ще продължава засиленият интерес към АДСИЦ

Седмицата завърши негативно за всички български индекси поради масирани разпродажби на по-ликвидните позиции, като основна причина за това бяха предявените за обратно изкупуване дялове в някои договорни фондове, коментира Стоян Николов, генерален мениджър на ПФБК, за Profit.bg.

Допълнителен катализатор за негативното движение на родната борса беше и задълбочаващата се опасност от липса на споразумение за разрешаване на дълговата криза в Гърция, която ще стане ясна окончателно в неделя.

Що се касае до местните компании, и през настоящата седмица ще продължава засиленият интерес към АДСИЦ, като лидер по оборот и интерес като цяло си остава ЕЛАРГ фонд за земеделска земя АДСИЦ, за който се очаква решение на общото събрание на акционерите, свикано за 29.02.2012 г., и по-конкретно прекратяване на фонда през процедура за ликвидация.

Важен за отбелязване е фактът, че БФБ-София и през втората седмица на февруари продължава негативния тренд от началото на 2012 г. към нивата от първата половина на декември миналата година в разрез с положителното движение от над 10% на всички водещи световни индекси. Това обстоятелство се дължи основно, но не само, на ниската ликвидност на капиталовия ни пазар, но е предпоставка за по-рязко положително движение у нас в близко бъдеще, в случай на нова вълна навън, посочва експертът.

Нещо повече, средните нива на коефициента цена/печалба (PE) на водещия индекс SOFIX от 7 и BGREIT от 3 са значително под средните за САЩ и Европа, което е категоричен знак за инвеститорите, смята още Стоян Николов.

* Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg