Стара планина планира 16 млн. лв. инвестиции през 2012 г. (  5SR  )

1092
Стара планина планира 16 млн. лв. инвестиции през 2012 г.

Съветът на директорите на Стара планина холд АД предвижда консолидираните приходи от продажби на продукция през следващата година да запазят равнището от 2011 година или да отбележат ръст до 1.1%. Различните дружества от групата на холдинга планират от 7% ръст до 10% спад на продажбите, съответно и на печалбата. Всички предприятия имат резервен план, който ще бъде приложен при по-голям от очаквания спад на поръчките.

Прогнозата се основава на постигнатите резултати през 2011 година, бизнес плановете на предприятията за 2012 година и песимистичните очаквания за нестабилно развитие на пазарите, посочват от холдинга.

За 2011 г. консолидираните продажби се увеличават с близо 30% в сравнение с 2010 година и се очаква да достигнат до 96.5% от нивата в предкризисната 2008 година. Това се дължи на относително стабилизиране през първата половина на 2011 година на пазарите, на които продава групата.

Първостепенна задача и през 2011 година ще бъде запазване на основните и разширяване на присъствието на нови пазари. От Стара планина не планират ръст на продажните цени през следващата година. Известно изключение са продуктите на Елхим-Искра, чиито цени зависят силно от значителните промени в цените на оловото.

Инвестициите в цялата група на Стара планина холд АД през 2012 година ще бъдат над 16 млн. лева, което е близо 20% повече от 2011 година. Планираните инвестиции в основната си част са за модернизиране на производствените мощности. Дружествата ще разчитат на собствени средства, банкови заеми и алтернативни форми на финансиране по съответни програми.

Финансовите разходи не показват тенденция към увеличение, а възможният спад на еврото спрямо американския долар може да има положителен ефект за експорта. Лихвените равнища у нас показват трайна тенденция на предпазливост и ниско доверие на банките към българския бизнес, смятат от холдинга.

Персоналът в предприятията ще остане на равнището на последното тримесечие на 2011 година, като не се изключва и отрицателен ръст на заетостта в групата.

„В тези условия постигането на добър финансов резултат при очаквания обем производство е основна задача за справяне с негативните бизнес тенденции с цел недопускане на фундаментални причини за спад в пазарната капитализация на дружествата от групата, с оглед гарантиране вложенията на акционерите и тяхната доходност“, заявяват от Съвета на директорите на Стара планина холд АД.

Стара планина Холд АД-София, 5SR – профил и борсова статистика

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Avegail
# 0
17:06 | 18 June 2012
I can't bleivee I've been going for years without knowing that.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg