Технически анализ на SOFIX

1854
Технически анализ на SOFIX

SOFIX проби върха си от седми май, когато тества, но не успя да се справи с психологическото ниво от 400 пункта и отново се оттласна надолу.

След като тогава спря при 397.02 пункта, последва низходящо движение с най-ниска точка от 343.84 пункта на 17 юни.

Това ниво бе тествано многократно в следващия месец и половина, но остана в сила и в крайна сметка оттласна индекса нагоре отново към тест на 400-те пункта.

Добрата новина за инвеститорите е, че днес тази граница от 400 пункта бе преодоляна. Така индексът е на най-високото си ниво от 13 ноември 2008 година насам, като към 11 часа се повиши до най-висока стойност от 405.14.

Спокойно можем да очакваме при трайно задържане на индекса над посоченото ниво, дори и при евентуален тест отново надолу в следващите дни да станем свидетели на по-нататъшно силно възходящо движение.

Целта на едно подобно повишение първоначално би била следващото психологическо ниво от 500 пункта, а времето, за което подобно повишение от около 25% от настоящите нива би могло да се разгърне е в следващите два месеца и половина-три.

Такова едно повишение би отговорило на ръст на индекса от дъното му до първоначалния тест на психологическите 400 пункта на пети юни, екстраполирано от най-ниската му достигната точка при последния му опит да тества подкрепата при ниво от 344 пункта.

Напълно оптимистично е през следващите три месеца да сме свидетели на продължаващо възходящо движение, чиято амплитуда и сила, е възможно да продължи да се предопределя от ситуацията на международните пазари.

Психологическата бариера от 500 пункта и това дали индексът ще се задържи под или над нея, ще е важно за по-нататъшното средносрочно движение на индекса.

* графиката е на БФБ

* Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка, или продажба на ценни книжа

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg