Върви ли Оргахим по пътя на Поликолор?

1946
Върви ли Оргахим по пътя на Поликолор?

Както вчера стана ясно, собствениците на 64% от капитала на Оргахим са отправили търгово предложение към останалите акционери на компанията.

Цената не бе обявена от КФН, като явно от институцията не са били удовлетворени от предложението, защото бе наложена временна забрана върху него.

Офшорната компания Уайтбийм холдингс лимитид, притежател на Оргахим, е свързано лице с румънската Поликолор. Публичната до началото на 2009 г. компания в Румъния, бе отписана след squeeze out, след като три фонда придобиха общо над 95% от капитала през 2008 г.

Това се случи, след като RC2 купи 27% от фирмата срещу 22.5 млн. евро, оценявайки Поликолор на над 83 млн. евро. След това фондовете започнаха да изкупуват книжа от останалите акционери на цена от 4.28 леи.

За съжаление след делистването на Поликолор, финансови резултати на компанията не се обявяват, като последният наличен отчет е за третото тримесечие на 2008 г.

В долната таблица сме направили сравнение между данните за Оргахим и Поликолор към 2007 г. и Q3 на 2008 г. (в млн. евро). Както се вижда българската компания бие румънския си събрат по обем на продажбите за тези периоди.

В млн. евро Период Оргахим Поликолор
Приходи 2007 64 46

Q3 2008 56 45

2009 55 n/a
Печалба 2007 3.5 -2.9

Q3 2008 2.3 0.95

2009 -0.16 n/a
Капитализация
23 74


Каква е целта на търговото предложение към акционерите на Оргахим все още не е ясно, като инвеститорите са в очакване на последващо оповестяване от страна на КФН.

По последни данни фондовете на Доверие вържат близо 8% от капитала на компания, което го прави основен заинтересован от действията на собствениците на Оргахим. В случая squeeze out не може да бъде приложен без продажба на дела на пенсионната група.

За сега може само да гадаем какво ще се случи...

Материалът не е препоръка за покупка/продажба на ценни книжа. Авторът притежава акции на Оргахим. 

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg