Закъснение на КФН пусна сделката за УД БенчМарк АМ

1562
Закъснение на КФН пусна сделката за УД БенчМарк АМ

© Profit.bg

На 24 април, в последният си ден като заместник-председател, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност” на Комисията за финансов надзор, Димана Ранкова е отменила свое решение от 30 март, с което бе издадена забрана на Финанс Консултинг АД да придобие 99.99% от капитала на УД БенчМарк Асет Мениджмънт АД.

Причината за отмяната е, че КФН не е спазила срок по Закона за пазарите на финансови инструменти, като от Надзора са закъснели с 2 дни.

В жалбата си по решението на КФН от Финанс Консултинг са посочили, че писмо, с което от дружеството са изискани допълнителна информация и документи, е получено на 52-ия работен ден след датата на писмото за потвърждаване на извършеното уведомление, което е в нарушение на чл. 26В, ал. 1 от ЗПФИ.

Съгласно чл. 26в, ал. 1 от ЗПФИ при необходимост от представяне на допълнителна информация и документи, в срока на извършване на оценката, но не по- късно от 50-ия работен ден, заместник-председателят изпраща съобщение за констатираните непълноти и несъответствия.

Допуснатото процесуално нарушение не засяга правилността на акта, но е основание за последващата му отмяна, се казва в решението за отмяна на Димана Ранкова.

Като причина за издадената забрана в края на март за сделката с УД-то от КФН бе посочено, „че „Финанс Консултинг” АД изпитва недостиг на ликвидни средства и е в лошо финансово състояние, то не е достатъчно финансово стабилно и не би оказало положително влияние върху дейността на управляващо дружество със значим размер на управлявани активи, чието финансово състояние се влошава“.

Нека припомним, че на 24 април Димана Ранкова подаде оставка.

Интересен е и фактът, че в списъка с решения на КФН, името на въпросната отмяна е непълно и не е посочено за кое дружество се отнася, за разлика от всички останали. В това може да се убедите сами:

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg