Започва приватизацията на БФБ и Централен депозитар (  BSO  )

1935
Започва приватизацията на БФБ и Централен депозитар

© Profit.bg

Министерство на финансите в качеството си на принципал на държавния дял в „Българска Фондова Борса-София“ АД и „Централен Депозитар“ АД е възложило на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол подготовката и организацията на приватизацията на двете компании.

Приватизационната процедура включва цялостната продажбата в пакет на един стратегически инвеститор на държавните дялове в размер на 50.0542% от капитала на „Българска Фондова Борса-София“ АД и на 43.7% от капитала на „Централен Депозитар“ АД. Предвид факта, че борсата притежава допълнителни 6.61% от капитала на депозитарната институция, след приключване на процедурата купувачът ще контролира над 50% от капитала на всяко едно дружество.

Процедурата ще стартира с избор на консултант на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, който следва да притежава международен опит. В допълнение се изиска консултантът да бъде измежду водещите по обем консултанти по сливания и придобивания за региона на Централна и Източна Европа с изключение на Русия и бившите съветски републики за периода 2005-2010 г. Консултантът ще бъде избран при условията на открит конкурс и следва да изготви стратегия за приватизация, предложение за критериите за избор на кандидатите за купувачи и за следприватизационни ангажименти, анализ за определяне на стойността на предложените дялове във всяка една компания, подготовка на информационен меморандум и пр.

След приемането на извършените от консултанта дейности Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол ще пристъпи към провеждането на публично оповестен конкурс за продажба на двата държавни дяла. До участие в конкурса за продажба ще се допускат единствено водещи световни или европейски борсови оператори или борсови обединения.

Количествените и качествени изисквания към потенциалните кандидати включват наличие на поне 2 млрд. евро средномесечен общ оборот на спот пазара на капиталови инструменти, който оперират за периода 01.2010 г – 12.12011г. и/или средномесечен общ брой дериватни контракта на пазарите, които оперира от поне 20 млн. броя за същия период, като при определянето на стойностите се вземат предвид единствено сделките, сключени посредством електронна платформа за търговия.

В структурата на собствеността на кандидата, участието на правителството или друг орган на централното или местното управление, пряко и непряко, не може да е по-високо от 50%. Придобиващата компания, както и контролиращото я дружество не следва да се контролират пряко или непряко от правителството или друг орган на централното или местното управление. Кандидатите трябва да притежават лиценз за съвременна високотехнологична и гъвкава търговска система, която се поддържа и на английски език.

В допълнение към кандидат-купувачите се поставят ред изисквания за развитие на БФБ-София, Централен депозитар и инфраструктурата на българския капиталов пазар.

Българска фондова борса – София АД, BSO – профил и борсова статистика

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg