Борсовият оператор Nasdaq с 41% ръст на печалбата на фона IPO еуфорията

1112
Борсовият оператор Nasdaq с 41% ръст на печалбата на фона IPO еуфорията

© Unsplash

Американският борсов оператор Nasdaq обяви по-добри финансови резултати от очакваното за второто тримесечие на годината.

Представянето на компанията е подкрепено от активната борсовия търговия, както и от търсенето на неговите технологични и инвестиционни продукти, съобщава Ройтерс.

Нетната оперативна печалба на Nasdaq възлиза на 316 милиона долара, или 1.90 долара на акция, регистрирайки ръст от 41% на годишна база. Резултатът е с 15 цента на акция по-висок от предварителните очаквания на анализаторите. 

Волатилността на капиталовите пазари е генерирала по-високи обеми на търговия, в сравнение със същия период на миналата година.


В отчетите на компанията се посочва, че някои от предизвикателствата, свързани с пандемията от COVID-19, все още са налице. Сред тях са значително съкратените лични взаимоотношения и разговори с клиентите. В същото време обаче търсенето на технологичните продукти на Nasdaq нараства както от страна на съществуващите, така и от нови клиенти.

"След година на волатилност и съсредоточаване на фокуса върху настоящите предизвикателства, светът все повече гледа към бъдещето", заяви изпълнителният директор на борсовия оператор Адена Фридман.

Първичните публични предлагания на Nasdaq продължават с рекордни темпове и през второто тримесечие на годината. Капиталът, набран чрез IPO-та през първата половина на 2021 г., надвишава този за цялата 2020 г.

Общо 135 борсови дебюта са реализирани през последното тримесечие, като от тях 88 са на компании от реалната икономика, а останалите са на дружества за придобиване със специална цел - т. нар. SPAC-ове (от англ. - special purpose acquisition companies). Това са фирми, които не притежават собствени активи, а се листват на борсата с намерението да придобият конкретен бизнес или компания.

Високата активност в IPO сегмента допринасия и за увеличаването на търговските обеми на Nasdaq. Приходите на компанията от продажба на услуги нарастват с 13%, до 312 милиона долара, докато тези от пазарни технологии нарастват с 39%, до 117 милиона долара.

Постъпленията от инвестиционни продукти растат с 23% на годишна база, до 263 милиона долара.

Общите приходи на Nasdaq бележат ръст от 21% и достигат 846 милиона долара за второто тримесечие на 2021 г. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg