Bosch разработва бърз тест за Covid-19

3648
Bosch разработва бърз тест за Covid-19

Bosch разработва бърз тест за Covid-19. С надеждните резултати от теста диференциалната диагноза ще е готова за по-малко от два часа и половина, съобщават от компанията.

Коронавирусът изправя здравните системи и медицинските заведения по целия свят пред огромни предизвикателства. Възможността за бързо диагностициране на вируса е безценна помощ за ограничаване на експоненциалното му разпространение в много страни.

Новият, напълно автоматизиран бърз тест за Covid-19 на Bosch ще помогне на лекарски кабинети, болници, лаборатории и здравни центрове да поставят бързи диагнози. Тестът за бърза молекулярна диагностика се осъществява с уреда за анализ Vivalytic, разработен от дъщерната компания Bosch Healthcare Solutions.


„Искаме бързият тест за Covid-19 на Bosch да допринесе за възможно най-бързото овладяване на пандемията от коронавирус. Тестът ще ускори идентифицирането и изолацията на заразените пациенти“, заяви д-р Фолкмар Денер, председател на управителния съвет на Robert Bosch GmbH.

По-бърза диагноза, по-бавно разпространение

Разработен само за шест седмици, бързият тест открива коронавирусната инфекция SARS-CoV-2 за по-малко от два часа и половина - от вземането на пробата от пациента до пристигането на резултата. Друго предимство на бързия тест е, че той може да се извърши директно на мястото на лечение.

Така се елиминира необходимостта от транспортиране на пробите, което отнема ценно време.

Това означава и че пациентите бързо получават информация за здравословното си състояние, а заразените лица са идентифицирани и изолирани незабавно. При тестовете, които се използват в момента, пациентите обикновено трябва да изчакат един до два дни за резултата.

"Времето е от решаващо значение в борбата с коронавируса. Надеждна, бърза диагностика директно на място, без губене на време - това е голямото предимство на новия ни тест. Поредният пример, в основата на който е нашия девиз „Техника за живота“", твърди Денер.

Диференциална диагноза: диагностициране на десет респираторни патогена едновременно

Бързият тест на Bosch е един от първите в света напълно автоматизирани молекулярни диагностични тестове, които могат да се използват директно от всички медицински заведения. Нещо повече, с него пробата може да се тества едновременно не само за Covid-19, но и за девет други респираторни заболявания, включително грип А и В, казват още от компанията.

„Особеността на теста на Bosch е, че той предлага диференциална диагноза, която спестява на лекарите времето, необходимо за допълнителни тестове. Той бързо им осигурява надеждна диагноза, за да могат незабавно да започнат подходящо лечение“, споделя президентът на Bosch Healthcare Solutions Марк Майер.

Новоразработеният тест ще бъде наличен в Германия през април, а след това ще бъде разпространен и на пазарите в Европа и в света.

Бързият тест на Covid-19 на Bosch е резултат от сътрудничеството между Bosch Healthcare Solutions и северноирландската компания за медицински технологии Randox Laboratories Ltd.

В момента компанията проучва как може да помогне за незабавното тестване на лекарите и медицинския персонал в лечебни заведения като болницата „Роберт Бош“, така че да могат да работят възможно най-дълго – и то без риск от pаразяване на други хора.

Лесно приложение на мястото на лечение

При различни лабораторни тестове със SARS-CoV-2 тестът на Bosch дава резултати с точност над 95%. Бързият тест отговаря на стандартите за качество на Световната здравна организация. С помощта на тампон се взема проба от носа или от гърлото на пациента. След това патронът, който вече съдържа всички необходими за теста реагенти, се поставя в уреда за анализ Vivalytic.

По време на анализа медицинският персонал може да се посвети на други задачи, например лечение на пациенти.

Vivalytic анализаторът е много удобен за употреба, така че дори медицински персонал, който не е бил специално обучен на него, може да извърши теста надеждно. Vivalytic на Bosch извършва до десет теста в рамките на 24 часа.

Това означава, че само със 100 уреда могат да се оценят до 1 000 теста дневно. Като се има предвид динамичното разпространение на коронавируса SARS-CoV-2, лабораториите вече са надхвърлили капацитета си. Така че Vivalytic на Bosch ще увеличи значително наличните
възможности за тестване.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg