Те взеха грешни решения, които им костваха милиарди долари

15177
Те взеха грешни решения, които им костваха милиарди долари

Щеше да е чудесно, ако човек можеше да използва кристално кълбо и да вижда в бъдещето, за да научи дали току-що е взел гениално решение или пък е направил грешка, за която ще съжалява?

Технологичният сектор изобилства от истории на хора, вземали решения, които впоследствие са им коствали стотици милиони и дори милиарди долари.

Вижте някои от тях, подбрани от Business Insider:


Нолан Бушнел можеше да притежава една трета от Apple

Основателят на Atari Нолан Бушнел не се възползва от възможността да инвестира 50 000 долара в Apple. В Atari Бушнел е бил един от първите шефове на Стив Джобс.

Ако Бушнел бе казал „да“ на предложението за инвестиция, той щеше да притежава една трета от Apple, чиято пазарна капитализация в момента е над 400 млрд. долара.

Роналд Уейн можеше да има 40 млрд. долара днес

Роналд Уейн, който е един от тримата основатели на Apple, продава 10-процентния си дял в компанията за 800 долара две седмици, след като тя е регистрирана. По-късно той получава 1 500 долара, за да се откаже от всички претенции за собственост.

Ако бе запазил дела си, днес той щеше да се струва около 40 млрд. долара.

Шефовете в HP отхвърлят проект на Стив Уозняк пет пъти

През 70-те години на миналия век Стив Уозняк е работил за Hewlett Packard (HP), където е проектирал хитовия продукт на компанията – инженерните калкулатори.

В свободното си време той работел по малък проект, който впоследствие става първия компютър на Apple - Apple I.

Уозняк представял пет пъти проекта си на шефове на HP, ръководена тогава от CEO-то Джон Янг и ги умолявал компанията да започне да произвежда компютъра. Те му отказват и петте пъти. Така той напуска HP, за да основе компания на име Apple заедно със своя приятел Стив Джобс.

Джо Грийн се вслушва в съвета на баща си и казва „не“ на Facebook

Джо Грийн, който е бил съквартирант на Марк Закърбърг в университета, отказва оферта да помага на Закърбърг с Facebook.

Когато двамата били в Харвард, създават уебсайт на име Facemash, заради който обаче си имат проблеми с университета. Когато Закърбърг моли Грийн да му помогне с Facebook, бащата на Грийн го съветва да не участва в друг проект със Закърбърг.

Ако Грийн се беше присъединил към компанията в първите ѝ дни, той е щял да получи около 5% дял според него, който днес щеше да струва около 3 млрд. долара.

Battery Ventures се отказва да финансира Facebook

Facebook се ражда в стаята на Закърбърг в общежитието му в Харвард. Социалната мрежа е можела да си остане в района на Бостън, ако компанията за рисков капитал Battery Ventures не се отказва по време на преговорите със Закърбърг през 2004 г.

Скот Тобин, който е партньор в Battery Ventures и е участвал в тази среща, по-късно наричан Facebook "най-голямата риба, която са изпускали.”

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

sait
# 0
15:04 | 2 April 2013
bojyrishte.ovo.bg
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg