БТПП: Една трета от служителите биха се ваксинирали срещу COVID-19

272
БТПП: Една трета от служителите биха се ваксинирали срещу COVID-19

© Pixabay

Около една трета от служителите в българските фирми искат да се ваксинират срещу COVID-19, а 22% не биха го направили. Това показват резултатите от проучване на Българската търговско промишлена палата, в което са взели участие над 120 фирми и браншови организации.

34% от ръководителите в компаниите посочват, че има интерес от страна на техните служители към ваксиниране, а според 22% няма.

Останалите посочват, че решението за това е индивидуално и не могат да дадат мнение по въпроса.


Не малка част от респондентите посочват, че ще изчакат и биха предприели стъпка към ваксинация, когато имат възможност за избор на производител, богата информация за ефекта от ваксината или при евентуален нов пик в заболeваемостта.

Ефектите, които се очакват във връзка с ваксинацията от компаниите са в двете крайности – според 42% ще се благоприятства връщане към нормален режим на работа и живот, а според 47% нищо няма да се промени.

За работодателите ваксинацията ще създаде и частична предвидимост за отсъствията от работа. Едва 7% от фирмите виждат възможност за подобряване на логистиката и увеличаване на интереса за сътрудничество с тяхната компания като ефект от ваксинацията.

Според работодателите един от най-важните ефекти от ваксинирането е запазване здравето и живота на техните служители.

Повече от половината от фирмите не одобряват евентуалното задължително ваксиниране при пътуване в чужбина. Това смятат 52% от анкетираните в проучването, спрямо 28%, които го намират за наложително.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg