Чамек: България е страна на големи възможности

3020
Чамек: България е страна на големи възможности

Корадо България отчита 18.6% ръст на приходите си от продажби за изминалата 2016 г., съобщиха днес от компанията на специална среща с представителите на медиите и инвеститорските среди. Съвкупните приходи възлизат на 32.6 млн. лв. спрямо 27.449 млн. лв. за година по-рано.

Нетният финансов резултат за 2016 г. възлиза на 2.927 млн. лв., или 0.33 лв./акция, спрямо 1.932 млн. лв., или 0.22 лв./акция. Ръстът по този показател е от 51%.

Томаш Коллерт, член на УС на Корадо - България, информира, че на акционерите ще бъде предложено да гласуват за разпределението на 2.283 млн. лв., или близо 80% от печалбата на компанията за изминалата година.

Това представлява 0.26 лв. дивидент на акция спрямо 0.18 лв./акция за година по-рано и 0.12 лв. на акция за 2014 г., когато за първи път разпределихме част от печалбата си между акционерите, допълни Коллерт.

Ако предложението бъде одобрено от Общото събрание на акционерите, насрочено за 23 май 2017 г., то това ще представлява 9.5% доходност спрямо емисионната стойност от увеличението на капитала и 4% доходност за новите инвеститори в компанията.

2016 г. бе една изключително добра година за КОРАДО - България. Компанията навлезе на нови пазари - Франция, и се разшири в Унгария. Към днешна дата компанията майка Корадо Груп има договор с клиент от Чили, който обаче ще бъде обслужван в бъдеще от местната компания, съобщи по време на събитието  изпълнителният директор на КОРАДО-България Иржи Ржезничек.

Продажбите на КОРАДО-България за 2016 г. са главно на външни пазари, където се реализира 95.4 на сто от продукцията, докато делът за местния пазар възлиза на 4.6 на сто.

След пускането на новата линия за тръбни радиатори през април 2016 г., до края на годината тя успя да произведе 50 897 броя тръбни радиатори спрямо 220 000 броя за цялата група Корадо.

Мисля, че в един кратък период (1-2, или 3 г.) ще има недостиг на капацитет, прогнозира Войчек Чамек, главен изпълнителен директор на КОРАДО Груп. Последната инвестиция в тази индустрия бе от преди 20 г. Повечето производствени линии са на минимум 30 г., което означава, че ще са нужни големи инвестиции. Ние отсега се готвим за тези времена, добави Чамек.

Инвестиционната програма на дружеството за 2017 г. предвижда подобряване на енергийната ефективност на производствените сгради, която ще приключи до края на годината и ще е на стойност 640 хил. лв., както и изграждането на нов бояджийски цех за радиатори за баня.

Това би увеличило маржа на печалбата, тъй като ще доведе до намаляване на логистичните разходи на компанията. Данни за 2016 г. сочат, че маржът на печалбата при продажбите възлиза на 10% спрямо 8% за година по-рано и 7% за 2014 г.

Възвръщаемостта на активите преди данъци за 2016 г. възлиза на 13%, докато възръщаемостта на собствения капитал е 17%.

Говорейки за 2017 г., Чамек сподели, че има високи очаквания, най-вече за повишаване на маржа на печалбата и стойността на бранда.

"Въпреки по-високите цени, компанията очаква да запази или дори да увеличи маржа на печалбата си. Ние не сме алчни, но бихме се задоволили с двойно по-голям финансов резултат", каза още той.

"Дори не мога да си представя да се изтеглим или намалим присъствието си в България", коментира той в отговор на въпрос. България е страна на големи възможности".

Войчек Чамек коментира още и повишението в цената на стоманата, като посочи, че през 2016 г. 1 тон стомана е струвал на компанията 450 евро, а днес вече е 715 евро.

Това увеличава разходите на групата с около 20-25 млн. евро, а общата й печалба възлиза на 2.5 млн. евро. Ние не можем да поемем това увеличение, освен ако не го предадем на крайния потребител, обясни главният изпълнителен директор на КОРАДО Груп.

"Повечето инвестиции се осъществяват със собствени средства, а големите проекти трябва да се финансират през капиталовия пазар. Не вярвам в дълга", каза още Чамек като уточни, че философията на компанията е всяка следваща година да дължи все по-малко. "Не обичам дълга, а и в повечето случаи не можеш да си го позволиш", допълни той.

Заради високото търсене на акциите на компанията на Българска фондова борса (бел. ред. отчетен е ръст от 47% през 2016 г. и нови над 17 на сто от началото на 2017 г), компанията ще предложи емисия привилегировани акции.

Настоящата цена на акциите от 6.20 лв. все още е достъпна за инвеститорите, допълни Чамек.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg