Чистата енергия може да засили интереса към IPO-то на Aramco

4350
Чистата енергия може да засили интереса към IPO-то на Aramco

© Pixabay

Saudi Aramco е най-голямата петролна компания в света и това би трябвало да бъде достатъчно, за да събуди сериозен инвеститорски интерес към първичното публично предлагане, което нефтодобивният гигант вероятно ще проведе през следващата година.

Има обаче още един фактор, който може да привлече колебаещите се инвеститори към IPO-то и това са плановете на компанията за големи инвестиции в енергия от възобновяеми източници, отбелязва Bloomberg в свой материал.

Saudi Arabian Oil Co. – както е официалното име на Aramco, планира да инвестира 5 милиарда долара във възобновяеми енергийни проекти като част от усилията, които арабската държава полага в посока на намаляване на употребата на петрол за вътрешни нужди, припомня агенцията. Това, както и признаците, че правителството на страната започва да изпълнява обещанието си за сериозно увеличаване на фотоволтаичните инсталации, засилва увереността в орентирания към околната среда подход на Aramco.

Това веднага прави компанията по-привлекателна за по-широк кръг от инвеститори, коментира пред Bloomberg Скот Гешман – съдружник в PricewaterhouseCoopers (PwC).

„Ако една компания има за цел д набере капитал, то тя трябва да има готова стратегия за устойчиво развитие. Ако те нямат такава, това може да бъде прието като негатив.“

Предстои да се разбере дали тази по-голяма ангажираност на Aramco към зелената енергия ще доведе до по-голям интерес към IPO-то. Отговорът на този въпрос ще зависи много от това каква цена са готови да заплатят инвеститорите и дали програмата за развитие на възобновяема енергия ще се развие според очакванията.

Саудитска Арабия е казвала в миналото, че смята, че стойността на Aramco, която добива по около 10 млн. барела петрол на ден, е около 2 трлн. долара. Според компанията за проучвания и анализи Wood Mackenzie Ltd, стойността на Aramco е по-скоро около 400 млрд. долара, разкриват неназовани клиенти на консултантската фирма, цитирани от Bloomberg.

Саудитското правителство се надява да набере капитал от около 100 млрд. долара от първичното публично предлагане на около 5% от петролния гигант.

Независимо от развитието на IPO-то, привличането на по-широк кръг от инвеститори изисква наличието на стратегия за спазване на ограниченията на замърсяването, причинено от изкопаеми горива, както и по-голяма прозрачност по отношение на въпросите, касаещи устойчивото развитие и околната среда. Изглежда, че Aramco все още изостава в това отношение, но плановете на компанията, а и на правителството, по отношение на възобновяемата енергия, дават надежда, че това ще се промени.

В началото на миналата година Саудитска Арабия обяви, че планира да изгради възобновяеми енергийни мощности от близо 10 гигавата до 2023 г., като смята да постави началото тази година, с изграждането на инсталации за  вятърна и слънчева енергия в пустинните северозападни части на страната. Целта на програмата е да инвестира между 30 и 50 млрд. долара в подобни проекти.
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg