Да купиш акции за 8 млрд долара, а след това да продадеш всичко за 6 месеца

729
Да купиш акции за 8 млрд долара, а след това да продадеш всичко за 6 месеца

© Pixabay

Berkshire Hathaway на легендарния инвеститор Уорън Бъфет изгради сериозен дял в инвестиционната банка JPMorgan, но само шест месеца след това продаде всичките си акции, пише Business Insider.

Бъфет започва да купува от книжата на банката през третото тримесечие на 2018 г., като само за три месеца вече притежава 36 млн. акции на стойност около 4 млрд. долара.

В следващите шест месеца той продължава да увеличава своя дял, който достига 60 млн. акции за близо 6 млрд. долара.


Позицията остава непокътната в следващите 9 месеца, като придобитите 1.9% от капитала на JPMorgan се оценяваха на 6.6 млрд. долара.

Тяхната стойност в края на 2019 г. вече беше нараснала до 8.4 млрд. долара, отчетоха от компанията в годишното писмо до акционерите си.

Разпродажбите обаче започват още в началото на 2020 г. През първото тримесечие Berkshire се разделя с около 3% от акциите, докато във второто тримесечие са продадени нови 60%.

В предходното трето тримесечие на 2020 г. са продадени 96% от оставащите книжа, което оставя инвестиционната компания с едва 1 млн. акции на стойност от около 95 млн. долара.

Бързата продажба на акциите на JPMorgan е изненадваща, най-малкото поради няколко факта.

В Борда на директорите на банката в момента има двама представители на Berkshire. Това са Тод Комбс, който е един от двамата портфолио мениджъри на Бъфет, както и един от директорите на инвестиционната компания Стивън Бърк.

Бъфет също така е голям почитател на компанията на Джейми Даймън. Още през 2012 г. той казва, че лично притежава акции от JPMorgan, като това се случва само година, след като заяви пред Bloomberg, че Даймън е невероятен банкер.

Пет компании формират 78% от портфолиото на Уорън БъфетОракулът от Омаха е постигнал 20.3% средногодишна доходност в последните 55 години за своите акционери

Инвеститорът дори защити сериозното увеличение на заплатата на Даймън през 2013 г., като каза, че „ако той иска да направи повече пари, просто трябва да ми се обади“.

През 2018 г. Бъфет дори казва, че Даймън би бил отличен финансов министър на САЩ.

Нещо повече – Berkshire, заедно с Amazon и JPMorgan, обявиха старта на Haven, чрез която ще се опитат да осигурят по-добро и по-евтино здравопазване на служителите си.

Разпродажбите на акциите от JPMorgan от страна на Berkshire Hathaway още веднъж показват, че Бъфет не смесва контактите си с инвестициите.

През последните три месеца компанията елиминира и притежаваните дялове от Costco и Wells Fargo. 

Българският бизнес

Всичко по темата Уорън Бъфет

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg