Да загубиш над 10% от инвестицията си... за месец

1582
Да загубиш над 10% от инвестицията си... за месец

© Pixabay.com

Цените на акциите на фондовите борси се влияят силно от търсенето и предлагането.

При по-силно търсене (поради положителни новини, отчети, покупка на акции от лица на отговорни постове и др.), книжата на съответната компания поскъпват и обратно – при негативни новини – нормално е да очакваме спад по позицията.

Или иначе казано, на борсите може да се печели, но може и да се губи.

Именно колебливото представяне на основните борсови индикатори на Българска фондова борса носи загуби за част от инвеститорите на капиталовия ни пазар през последния месец.

Справка на Profit.bg показва, че в последните 30 дни, в които са проведени 20 търговски сесии, 7 от най-ликвидните дружества на БФБ-София губят между 10 и 20% от стойността си.


Кои са те и какво да направим, при положение че имаме вложения в тях?

Най-голям спад в този период отчитат книжата на Евроинс АД. Застрахователното дружество ще бъде отписано от регистъра на публичните компании в най-скоро време, след като неговият мажиритарен собственик отправи търгово предложение към останалите акционери.

Последните сделки с книжата на компанията са доста под тази цена – 1.04 лв. за лот, което е 20% спад за периода.

Вторият най-голям губещ е една от трите нови компании, попаднали в базата на изчисление на най-стария борсов индекс у нас – SOFIX. Книжата на Доверие Обединен Холдинг губят близо 15% за последните 30 дни, до настоящите 2.30 лв. за брой.

Спад от 14.29 на сто, до 30 лв. за брой, отчитат от Холдинг Варна, като книжата на компанията бяха изместени от базата на SOFIX именно от Доверие Обединен Холдинг, Индустриален Холдинг България и Сирма Груп Холд.

Понижение има и при Софарма трейдинг, след като компанията не успя да попадне в SOFIX. Спадът е от 13%, до 7.10 лв. за брой. От БФБ-София информираха, че компанията не влиза сред сините чипове, тъй като по този начин ще се надхвърли изискването за 20% дял на дружества от една икономическа група.

Над 10% понижения в разглеждания период бележат още Спарки елтос, Булгартабак Холдинг и Софарма АД.

Въпреки пониженията в последните дни, част от посочените по-горе книжа продължават да се търгуват на доста по-високи нива от края на 2016 г.

Ръст от 100.44% има при Доверие Обединен Холдинг, Софарма и Евроинс добавят респективно 47.60 и 33.33%, Софарма трейдинг бележи повишение от 16.85%, докато Спарки Елтос повишава оценката си с едва 3 на сто.

Спад от началото на 2017 г. има при Холдинг Варна и Булгартабак, загубили съответно 9.09 и 1.91 на сто.

Факт е обаче, че освен последните две, останалите компании, споменати днес, носят доста по-висока доходност на инвеститорите през годината от други добре познати инвестиции у нас, като имоти, депозити и др.

В случай че бихте искали да ограничите загубите си, можете да ликвидирате съответната си инвестиция. При положение че все още вярвате на перспективите пред избраната от вас компания, то може да се въоръжите с търпение или дори да увеличите вложението си.

Именно търпението е най-важно при подобен вид инвестиции, особено ако имате по-дълъг хоризонт на вложението си, а не сте от спекулантите на БФБ-София.

И запомнете: една печалба не е действителна, ако не сте затворили позицията си.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg