Дългът на американските компании надхвърля 10 трилиона долара

623
Дългът на американските компании надхвърля 10 трилиона долара

© Pixabay

Дългът на американските компании достига рекордните 10.5 трилиона долара, съобщава Marketwatch.

Сумата, която включва всички заеми и облигации, издадени от американски фирми, се е увеличила 30 пъти за последните 50 години, показва анализ на Bank of America Global Research, цитиран от изданието.

Най-голям дял заемат дълговите ценни книжа с инвестиционен рейтинг (от AAA до BBB) - сумата им се е удвоила за последните 10 години и достига 7.2 трилиона долара.

Това би трябвало да е добра новина за кредиторите, особено ако американските корпорации изпълнят очакванията и започнат да изплащат своите задължения в нормален ритъм след отминаването на кризата, свързана с пандемията от COVID-19.


Повод за притеснение обаче дава фактът, че половината от издадените американски облигации с инвестиционен рейтинг (около 3.6 трилиона долара), всъщност, се намират на най-ниското стъпало в оценките - BBB, което е само на крачка от т. нар. junk bonds.

Инвеститорите отдавна предупреждават, че ако се стигне до масови понижения на рейтинги в корпоративния свят, пазарът на неинвестиционни, или т. нар. junk облигации, може да се "наводни", предизвиквайки още по-голям срив в цените на дълговите ценни книжа.

Този пазар е три пъти по-малък като обем от този на облигациите с инвестиционен рейтинг, припомня изданието.

Интересно е и кои са основните кредитори на американските компании. Данните на  Bank of America Global Research към края на първото тримесечие на 2020 г. показват, че 27% от издадените дългови ценни книжа се държат от чуждестранни кредитори.

На второ място са американските инвестиционни фондове с 22%, а на трето - застрахователните компании с 20%.

Пенсионните фондове в САЩ държат 11% от корпоративните облигации, домакинствата и неправителствените организации - 8%, а останалият дял е в ръцете на други кредитори.

Тази картина обаче може да е претърпяла промени през второто тримесечие, когато на пазара бяха издадени огромно количество дългови ценни книжа в резултат на кризата покрай пандемията, уточнява Marketwatch.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Susan Benson
# 0
17:09 | 2 September 2020
Здравейте, Имате ли нужда от заем? Аз съм Сюзън Бенсън. Аз съм заемодател, а също и финансов консултант. Имате ли нужда от заем за стартиране на бизнес, завършване на проект, закупуване на къща или кола или имате нужда от заем по други лични причини? ако отговорът ви е да, ще ви посъветвам да се свържете с моята фирма. Ние предоставяме всички видове заемни услуги, включително дългосрочни и краткосрочни заеми. Ако се нуждаете от финансова подкрепа, можете просто да ни пишете по имейл: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) или да ни пишете директно на WhatsApp чрез: +447903159998 и да получите отговор за миг. Ние сме всеобхватна компания за финансови услуги и се ангажираме да ви помогнем да подобрите вашите дългосрочни и краткосрочни финансови цели, защото вашата финансова стабилност е нашата крайна цел.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg