Десет факта за Смарт Органик, които не знаехте

6823
Десет факта за Смарт Органик, които не знаехте

Само след дни Смарт Органик ще се превърне в петата компания, която ще се листне на Beam пазара на Българска фондова борса.

Ще бъдат предложени 310 хил. акции, като максималната сума, която компанията ще може да набере, възлиза на 3 млн. евро.

Парите ще бъдат използвани за разширяване на производството и придобиването на немски бранд.

Ето ще няколко факта за компанията, станали известни по време на презентацията пред инвеститори от страна на мажоритарния й собственик Яни Драгов: 

Всяка секунда в света се изяждат 25 барчета, 18 курабийки и 10 други продукти на компанията.

Смарт Органик разполага с автопарк от електроавтомобили, както и фотоволтаична централа.


Пазарът на био храни в Европа се оценява на 45 млрд. евро, като се е удвоил за последните 7 години.

Смарт Органик ще търси до 3 млн. евро от инвеститорите у насПредлагането ще се осъществи на 11 ноември (четвъртък), като набраният ресурс ще бъде инвестиран в покупката на „добре познат бранд в Германия“, се посочва в презентацията на компанията

Компанията строи складово-производствена сграда в Княжево (5 000 кв. м + втори соларен парк), а през следващата година ще стартира и строителството на трета производствена сграда в Божурище (4 000 кв. м РЗП + допълнително 8 000 кв. м на втори етап).

В момента 59.3% от продажбите на компанията, по данни към 30 септември, са реализирани от продажби в чужбина. След придобиването на немската компания този дял се очаква да се увеличи до 65 на сто.

Приходите на компанията се очаква да нараснат от 36.8 млн. лева през 2020 г. на 57.6 млн. лева за настоящата година, както и 67.9 млн. лева и 78.1 млн. лева за 2022 и 2023 г.

EBITDA се очаква да се увеличи от 6.9 млн. лева за 2020 г. на 12.8 млн. лева за настоящата година, както и на 17.1 млн. лева и 19.5 млн. лева за следващите две години.

Аукционът ще се проведе на 11.11.2021 г. от 9.30 часа, като в първите 40 минути малките инвеститори ще могат да подават поръчки за до 2 000 акции. Ценовият диапазон е между 15.30 и 18.90 лева за акция. 

Ще бъдат предложени до 3% от компанията, а около 1% ще се предложи на стратегическите служители.

Компанията планира да се листне на регулиран пазар на Българска фондова борса, както и на борсата във Франкфурт в бъдеще - около 2024 г.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg