Десет фонда у нас с доходност от над 10% от началото на годината

6104
Десет фонда у нас с доходност от над 10% от началото на годината

© Pixabay.com

В последните тримесечия се отчита слабо нарастване на депозитите в страната от страна на домакинствата. За сметка на това, по-бързо растат вложенията в инвестиционните фондове.

Справка на Profit.bg сочи, че за четвърто поредно тримесечие инвестициите са за над 700 млн. лв., като в края на третото тримесечие достигат рекордните 762.6 млн. лв.

Данни на централната банка преди три месеца показаха, че те са за 733.8 млн. лв., а преди година стойността им бе 659.1 млн. лв.

Процентно това представлява 1.59 на сто спрямо сумата на депозитите за домакинствата у нас към 30 септември 2017 г., равняващи се на 48.019 млрд. лв., т.е. на всеки 62.89 лв. влог у нас се падат по 1 лв. инвестиции във фондове.

Или иначе казано, тази форма на инвестиция, макар и бележеща сериозен интерес в последните месеци и години, продължава да е малко позната у нас, главно заради слабата реклама на самите фондове, а също и ниската инвестиционна култура на гражданите.

Данни на Българската асоциация на управляващите дружества у нас (БАУД) показват, че десет от родните колективни инвестиционни схеми са реализирали по над 10% доходност за инвеститорите си от началото на годината.

Начело по този показател са Адванс Инвест и Алфа избрани акции с по 20.57 и 19.91 на сто, изпреварили Адванс възможности в Нова Европа и Златен лев Индекс 30, чиято доходност от началото на 2017 г. вече е 19.59 и 18.41%.

Добро представяне през настоящата година имат още от Скай Финанси (13.05% доходност), както и ДСК Растеж и Алфа SOFIX индекс, донесли респективно 11.38 и 11.08 на сто на вложителите си.

Над 10 на сто е доходността и при Ди Ви Динамик, ОББ Премиум Акции и Елана Високодоходен фонд. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg