Десет фонда у нас с доходност от над 10% от началото на годината

6169
Десет фонда у нас с доходност от над 10% от началото на годината

© Pixabay.com

В последните тримесечия се отчита слабо нарастване на депозитите в страната от страна на домакинствата. За сметка на това, по-бързо растат вложенията в инвестиционните фондове.

Справка на Profit.bg сочи, че за четвърто поредно тримесечие инвестициите са за над 700 млн. лв., като в края на третото тримесечие достигат рекордните 762.6 млн. лв.

Данни на централната банка преди три месеца показаха, че те са за 733.8 млн. лв., а преди година стойността им бе 659.1 млн. лв.

Процентно това представлява 1.59 на сто спрямо сумата на депозитите за домакинствата у нас към 30 септември 2017 г., равняващи се на 48.019 млрд. лв., т.е. на всеки 62.89 лв. влог у нас се падат по 1 лв. инвестиции във фондове.

Или иначе казано, тази форма на инвестиция, макар и бележеща сериозен интерес в последните месеци и години, продължава да е малко позната у нас, главно заради слабата реклама на самите фондове, а също и ниската инвестиционна култура на гражданите.

Данни на Българската асоциация на управляващите дружества у нас (БАУД) показват, че десет от родните колективни инвестиционни схеми са реализирали по над 10% доходност за инвеститорите си от началото на годината.

Начело по този показател са Адванс Инвест и Алфа избрани акции с по 20.57 и 19.91 на сто, изпреварили Адванс възможности в Нова Европа и Златен лев Индекс 30, чиято доходност от началото на 2017 г. вече е 19.59 и 18.41%.

Добро представяне през настоящата година имат още от Скай Финанси (13.05% доходност), както и ДСК Растеж и Алфа SOFIX индекс, донесли респективно 11.38 и 11.08 на сто на вложителите си.

Над 10 на сто е доходността и при Ди Ви Динамик, ОББ Премиум Акции и Елана Високодоходен фонд. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...