Дивидентът! Не забравяйте дивидента

1489
Дивидентът! Не забравяйте дивидента

© Pixabay.com

През настоящата седмица част от публичните дружества ще започнат изплащането на дивидент на акционерите си, a други ще се търгуват с последен шанс на инвеститорите да закупят акции, за да могат да получат част от печалбата им, съответстваща на притежаваните книжа.

Именно вторите дружества, както и тези с все още непроведени общи събрания, са обект на днешния материал, който има за цел да ви представи компаниите, от които можем да спечелим доходност, по-висока от тази, предлагана ни по банковите депозити. Ето ги и тях:

Лавена


Брутният дивидент на акция при Лавена АД е 3 ст. за лот. Последната дата за сключване на сделки, с право да получите дивидент, е 13 юни (четвъртък).

Адванс Терафонд АДСИЦ

Фондът, инвестиращ в земеделска земя, вече гласува за разпределението на 0.047 лв. брутен дивидент на акция. Последната дата, до която акциите се гласуват с право на дивидент, е 17 юни (понеделник).

Алкомет

През настоящата седмица, или на 14 юни, ще се състои Общото събрание на акционерите на Алкомет АД. То предвижда гласуването на 2.7 млн. лв. като дивидент, което прави по 0.15119 лв. на лот.

Еврохолд България

Компанията ще проведе Общото събрание на акционерите на 30 юни 2019 г. Планира се гласуването на дивидент от 2.469 млн. лв., което прави брутен дивидент на акция от 0.0125 лв. за лот. Дивидентните плащания ще се извършат в срок от 60 дни след датата на Общото събрание.

Проучване на добив и нефт и газ

30 юни явно за поредна година ще е натоварен ден за публичните компании. Общото събрание на Проучване и добив на нефт и газ също е насрочено за тази дата. Предвижда се гласуването на брутен дивидент от 0.23 лв. за брой, а изплащането му ще става от 26 август.

Фонд за недвижими имоти България

Общото събрание на фонда ще се състои на 3 юли 2019 г. Акционерите ще гласуват за разпределението на 3.45 млн. лв., или по близо 10 ст. на акция. (0.0996096 лв. брутен дивидент).

Монбат

Акционерите на компанията се събират на 28 юни, за да гласуват за разпределението на 4 млн. лв. за дивидент. Това прави по 0.1025 лв. на лот и което означава, че разполагате с около месец, за да закупите книжа на Монбат, в случай че държите да получите дивидент.

Албена

Общото събрание на дружеството ще се състои на 22 юни, или след по-малко от 2 седмици. То предвижда гласуването на предложение за разпределение на дивидент от 0.80 лв. за акция.

София Комерс Заложни къщи

За поредна година дружеството ще подложи на гласуване разпределение на 0.35 лв. за всяка обикновена акция и 0.60 лв. за притежателите на привилегировани акции. Събранието е насрочено за 24 юни (понеделник).

Българска фондова борса

Борсовият оператор ще разпредели на акционерите си 207 663 лв., което прави по 0.03155 лв. брутен дивидент на акция. Решението ще се обсъжда и гласува по време на събранието, насрочено за 18 юни 2019 г.

Спиди

Дружеството свиква Общо събрание на акционерите на 17 юни (понеделник). Общо за дивидент се предвижда да се разпределят 7.5 млн. лв., което прави по 1.40 лв. за брой.

Ако до момента не сте акционер, няма да имате право да участвате на събранието, но последната дата за покупка на книжа с право на дивидент е 2 седмици след провеждането на събранието. Дивидентната доходност при настоящата цена на акция от 50.50 лв., е малко под 3%.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg