Добрият пример за ролята на финансовите компании при ESG инвестициите

4284
Добрият пример за ролята на финансовите компании при ESG инвестициите

© Amundi

На фона на ефектите от изменението на климата и стремежа към устойчиво бъдеще, в днешно време преследването единствено на доходност на пазарите вече далеч не е достатъчно.

Неизбежно трябва да се вземат предвид и фактори, като социалните или екологичните въздействия на даден бизнес.

За това свидетелстват и огромните средства, които се насочват към отговорните инвестиции (ESG). По данни на Morningstar активите под управление на фондовете за отговорни инвестиции са на рекордно високо ниво и възлизат на малко под 2 трлн. долара през първото тримесечие на 2021 г.

Привлечените от фондовете инвестиции достигат рекордните 185.3 млрд. долара за първите три месеца на годината. За същия период дейност са стартирали близо 170 нови фонда в тази сфера.


Така наречените ESG инвестиции, най-общо казано, са насочени към опазването на околната среда, социалните политики и доброто корпоративно управление.

По време на “Световния инвестиционен форум”, организиран от Amundi по-рано през годината, Кунал Капур, главен изпълнителен директор на Morningstar, обяви, че в момента се наблюдава по-голям наплив на средства към фондовете за отговорни инвестиции от когато и да било.

Аmundi, което е най-голямото дружество за управление на активи в Европа - с активи под управление на стойност над 1.75 трлн. евро, е лидер в утвърждаването на отговорното инвестиране във финансовия сектор и пример за ролята на компаниите от него в зеления преход.

„Финансовите компании имат ключова роля за зеления преход, тъй като управляват големи средства и много зависи от това как и къде ще ги инвестират”, казва Явор Ачев, мениджър за България на "Амунди Асет Мениджмънт".

Кунал Капур, Morningstar: ESG инвестициите могат да ангажират много хораПо данни на Morningstar активите под управление на фондовете за устойчиви инвестиции са на рекордно високо ниво и възлизат на малко под 2 трлн. долара през първото тримесечие на 2021 г.

„В тази връзка, Amundi беше едно от първите Дружества за управление на активи, което въведе собствена Политика за отговорно инвестиране, която се прилага за всички наши фондове. В подкрепа на прехода към свят с нулеви вредни емисии, Амунди се присъедини към инициативата Net Zero Asset Managers (Дружества за управление на активи, стремящи се към Нула Нетни вредни емисии). Също така, компанията се присъедини като основател към коалицията “Investors for a Just Transition” (Инвеститори за справедлив преход).“

За разлика от установените досега инвестиционни възможности, ESG инвестициите могат да ангажират много от обикновените хора, които - освен да търсят доходност, биха искали със своите вложения да оказват и положително въздействие върху природата.

„Съществува Европейски Регламент за отговорно инвестиране (SFDR), който много добре класифицира фондовете относно тяхната политика за отговорно инвестиране“, пояснява Ачев.

Тези вложители, които биха искали да бъдат сигурни, че техните средства ще бъдат насочени към напълно „зелени“, инвестиции, трябва да се насочат към фондове, отговарящи на чл. 9 на Регламента, например. Информация за това на кои членове от Регламента отговарят съответните фондове, може да бъде открита в техните документи – Проспекти и Ключова информация за инвеститорите.

"Отговорното инвестиране е изцяло интегрирано в стратегията на Amundi. Всички фондове на компанията на практика отговарят на изискванията на Европейския Регламент за отговорно инвестиране (SFDR) и включват ESG критерий в своите инвестиционни политики", допълва той.

ESG методология и процес за оценяване

Аmundi поставя отговорните инвестиции в основата на своята стратегия и разполага със своя собствена ESG методология за оценяване. Този подход се основава на универсални по обхват текстове, като Глобалния договор на ООН, ръководните принципи на ОИСР относно корпоративното управление, Международната организация на труда (МОТ) и др.

Методологията на Amundi разчита на набор от около 50 ESG показателя, които се считат за уместни от ESG изследванията на Amundi за справяне с рисковете за устойчивост и факторите на устойчивост.

Всички показатели са групирани в 8 категории, за да се осигури по-голяма яснота, като всяка категория попада в един от стълбовете E (околна среда), S (социални политики) или G (добро корпоративно управление).

„Отговорните инвестиции съчетават две уникални възможности. От една страна, нашите средства ще спомогнат за опазването на околната среда и за устойчивото развитие на света, като цяло. От друга страна, инвестирането във фондове с политика за отговорно инвестиране в редица случаи реализира и по-добра доходност спрямо традиционните класове активи, смята Ачев.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg