Договорът между България и Moody's е актуализиран

809
Договорът между България и Moody's е актуализиран

© Moody's Investors Service

Министерският съвет упълномощи заместник министър-председателя по еврофондовете и министър на финансите да изрази съгласие от името на Република България с писмото за промяна на Договора за рейтинг между Република България и рейтингова агенция Moody's Investors Service.

Писмото за промяна по същество не променя съществуващите до момента отношения между България и рейтинговата агенция, съобщават от правителствената информационна служба.

Договорът е сключен на 31 май 2005 г., като последно е бил актуализиран през 2015 г. и съгласно клауза от него рейтинговата агенция си запазва правото да коригира таксите на годишна основа със съгласието на емитента. Промяната е обоснована с нарастващите разходи на агенцията, като средствата за обезпечаване на заплащането са предвидени по бюджета на Министерството на финансите.


Необходимостта от правно регулирани отношения между Република България и рейтингова агенция Moody' s Investors Service се обуславя от факта, че наличието на кредитни рейтинги, присъдени от международно признати рейтингови агенции, е ключово условие за обезпечаване достъпа на страната до капиталовите пазари.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg