Доходност от 30%?

2594
Доходност от 30%?

Индексът на сините чипове SOFIX е добавил 25.5% от началото на 2016 г.

Да, вече имаме възможност да инвестираме в него чрез борсово търгуван фонд, но друга стратегия би ни донесла по-добра доходност за настоящата година.

Каква е тя – инвестиции в най-ликвидните компании от индекса. Справка на Profit.bg сочи, че вложение с равни тегла в дружествата с по над 1000 сделки от SOFIX би увеличила парите ни с 30.1 на сто от 1 януари до днес.

С по над 1000 трансакции за този периода са общо 9 от 15-те компонента на индикатора.

Най-добра доходност са реализирали книжата на Стара планина Холд, добавили 65%, следвани от Централна кооперативна банка с малко над 50%, както и Фонд за недвижими имоти България и Първа инвестиционна банка с доходност от по 46 и 44 на сто.

Книжата на Химимпорт и Монбат са повишили пазарната си оценка с по 27%, докато ръстът за Софарма е от 10 на сто.

Доходността от началото на 2016 г. при Адванс Терафонд АДСИЦ е от 4.62%, докато единственото дружество, което до момента се търгува на минус, е Трейс Груп Холд, загубили малко над 6%.

Как и колко можем да инвестираме?

Колкото повече – толкова повече, е казал Мечо Пух. Тази стратегия важи с пълна сила и на Българска фондова борса, макар и суми от порядъка на 1000 – 2000 или 5000 лв. да са напълно достатъчно.

Важно е да знаете няколко факта. Първо, трябва ви договор с лицензиран инвестиционен посредник. Списъкът им може да намерите на страницата на Комисията за финансов надзор.

Второ – добре е да се ориентирате – искате сами да инвестирате, да закупите индекса чрез борсово търгуван фонд или да закупите дялове от взаимен фонд. Последните могат да бъдат намерени на страницата на БАУД, което е асоциацията на управляващите дружества.

Трето, но не и последно по важност. Трябва да знаете, че както за депозитите, така и за инвестициите на капиталовия пазар съществува фонд, който да изплати компенсация на всеки клиент, при положение че неговият инвестиционен посредник не е в състояние да изпълни задълженията си.

Компенсацията е в размер на 90 на сто от стойността на вземането, но не повече от 40 000 лв. 

Инвестициите на капиталовите пазари обаче са свързани с поемането на по-висок риск, но както знаем по-високият риск, може да донесе и по-добра доходност. Това обаче не е гарантирано. В случая със SOFIX, той бележи ръст през 2016 г., но за 2015 г. е загубили малко над 11%.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

**Снимка: Pixabay

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg