Две нови компании влизат в индексите на SEE Link

489
Две нови компании влизат в индексите на SEE Link

След като фондовите борси в Баня Лука и Сараево станаха активни членове на регионалната платформа за търговия на ценни книжа SEE Link през август, съставът на индексите SEE LinX и SEE LinX EWI беше преразгледан с цел да се включат нови компании, така че да има по-широко представителство на регионалния пазар. 

Акциите на две компании от днес влизат в състава на индексите SEE LinX и SEE LinX EWI. Това са Telekom Srpske a.d. Banja Luka (търгувана на Фондовата борса в Баня Лука) и BH TELECOM D.D. SARAJEVO (търгувана на Фондовата борса в Сараево)

Taкa компаниите, които съставляват индексите, вече наброяват 18. Списъкът на компаниите, включени в състава на SEE LinX и SEE LinX EWI, можете да видите на интернет страницата на SEE Link.

Изчисляването на индексите с нов състав започва от днес, 18 декември 2017 г.

Индексите на SEELinX и SEELinX EWI бяха създадени през април 2016 г. Сега в състава им влизат най-търгуваните компании, листвани на седемте фондови борси – членове на платформата SEE Link. 

Индексът SEELinX е базиран на пазарната капитализация на включените емисии обикновени акции, коригирана с фрий-флоута на всяка от тях. Другият индекс SEELinX EWI е базиран на промяната на цените на акциите, включени в него, като всяка една от участващите емисии е с равно тегло.

Базовото ниво на всеки индекс към началната дата на изчисляването им бе определено на 100 пункта. Индексите се изчисляват в реално време в евро (EUR).

SEE Link e проект, стартиран от борсите в България, Македония и Хърватия с цел да се създаде регионална инфраструктура за търговия на ценни книжа, листвани на тези пазари. През 2014 г.  трите борси регистрираха обща компания със седалище в Скопие.

SEE Link вече дава достъп до общ пазар с капитализация от над 50 милиарда долара и повече от 1200 ценни книжа, които отговарят на условията за търговия. Общо 34 инвестиционни дружества (брокерски къщи) са лицензирани да търгуват чрез SEE Link. 

Борсата в Атина се подготвя в момента за включване към SEE Link. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg