Джордж Сорос намали инвестициите си в щатски акции с 37%

2751
Джордж Сорос намали инвестициите си в щатски акции с 37%

Милиардерът Джордж Сорос е намалил инвестициите на своята компания в щатски акции с повече от една трета през първото тримесечие и е купил дял на стойност 264 млн. долара в най-големия производител на злато в света Barrick Gold Corp.

Стойността на публично обявяваните дялове на Soros Fund Management е намалял с 37%, до 3.5 млрд. долара в края на миналото тримесечие, според уведомление до регулаторните органи. В същото време Сорос е придобил 1.7% от Barrick.

Сорос също така разкри, че притежава кол опции върху 1.05 млн. акции на борсово търгувания фонд SPDR Gold Trust, който следва цената на златото.


Сорос, който успя да натрупа състояние от 24 млрд. долара чрез находчиви инвестиции, предупреди за рисковете, които произтичат от задлъжнялата китайската икономика, заявявайки, че тя в момента прилича на щатската от периода 2007-08 г.

През януари Сорос каза, че твърдото приземяване за китайската икономика е „на практика неизбежно“, добавяйки, че подобно развитие ще засили дефлационния натиск в световен мащаб, ще понижи цените на акциите и ще подкрепи щатските държавни облигации.

Сорос е продал дела си в Level 3 Communications Inc., който бе на стойност 173 млн. долара към 31 декември, както и дела си в Dow Chemical Co., който се оценяваше на 161 млн. долара. Компанията му също така се е разделила с дяловете си в Endo International Plc и Delta Air Lines Inc.

Милиардерът Стан Дръкънмилър, който е бившият главен стратег на Сорос, също е бичи настроен по отношение на златото.

Цената на златото с незабавна доставка скочи с 16% през първите три месеца на годината, което е най-голямото тримесечно увеличение от 1986 г., според Bloomberg.

Цената на акциите на базираната в Торонто Barrick е нараснала повече от два пъти през тази година. Книжата са се оскъпили с 39% само от 31 март до сега.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg