Ecomondo – все по-важно за света на кръговата икономика

813
Ecomondo – все по-важно за света на кръговата икономика

© Ecomondo

Два месеца преди откриването си, изложението на Italian Exhibition Group -  Ecomondo, се утвърждава като платформа за срещи и бизнес, която може да генерира стратегии и икономически политики.

От 5 до 8 ноември в панаирния център на Римини ще се срещнат основните двигатели на политиките за околната среда, чиито цели се преплитат с очакванията на компаниите.

Способността да обединява най-влиятелните личности, ангажирани в прехода към зелената икономика, е истинската силна страна на изложението, което в продължение на четири дни ще насърчава връзката между света на компаниите и регулаторните органи в рамките на програма, богата на съдържание, иновационни продукти и съпътстващи събития.

През четирите дни се очаква масово присъствие на Европейската комисия с Европейската агенция по околна среда (AEA), която от две години избира Ecomondo за комуникация с италианския пазар.

Освен приноса към европейския дебат по основните въпроси на околната среда и особено във връзка със стратегията на Общността за Средиземноморския регион, Комисията ще организира информационни сесии относно европейските възможности за финансиране, свързани с четири макро теми: разхищение на храни, пластмаса, устойчива мобилност и интелигентни сгради.

Освен това Комисията ще покаже и възможностите, които могат да бъдат реализирани благодарение на наличните европейски фондове с цел да привлече интереса на професионални компании и оператори, които могат да се свържат с проектите, получили финансиране по програмите Horizon 2020 Energy Efficiency, Horizon 2020 Environment, Cosme, Life и финансовите инструменти за малки и средни предприятия на Европейския съвет за иновации.

Компаниите, които са получили подкрепа от общността, ще покажат технологии и решения за по-устойчиво бъдеще, а посетителите на Ecomondo ще имат възможност да се срещнат с представители на Агенцията и Европейската комисия, за да обменят информация за наличното финансиране.

Припомняме, че в средата на септември изтичат сроковете за европейска тръжна процедура в размер на 281 милиона евро за програмата Life, посветена на околната среда и климата, която от 1992 г. e финансирала над пет хиляди проекта. За 2020 г. е потвърдено оборудване за общо 1.66 милиарда, докато за следващите шест години Парламентът одобри увеличение до 7.3 милиарда.

Друго стратегическо присъствие на Ecomondo е това на Министерството на околната среда, което има водеща роля в комуникацията на действия и стратегии, с наситена програма за екологично образование, посветено най-вече на ключовата тема за намаляването на пластмасата в океаните.

На Ecomondo италианският Национален регистър на операторите на отпадъци и Ispra (Висш институт за опазване и изследване на околната среда) ще представят нормативните промени, които ще бъдат основен ориентир за всички професионални оператори и за цялата верига.

Консолидираното присъствие на област Емилия-Романя ще разшири традиционното си участие на изложението с акцент върху осъществените програми във връзка с „климатичните промени и намаляването на въздействието“ и „програмата за енергията и кръговата икономика“.

В сърцето на панаирния център, на южния вход, е обособена зона за стартиращи предприятия, създадена благодарение на участието и ценното партньорство на Art-Er, съвместно с Confindustria Nazionale, Фондация Giuseppina Mai и Unibo. Избрани стартиращи предприятия ще имат достъп до платформата за срещи one to one и диалог с купувачи, поканени от Italian Exhibition Group и ICE, както и да посетят Инвестиционния форум, организиран от Art-Er, място за срещи и работа в мрежа с инвеститори, бизнес ангели и венчърни фондове.

Припомняме, че Ecomondo 2019 ще бъде домакин на ежегодната среща на Общото събрание на Зелената икономика, организирано от Националния съвет на Зелената икономика, в сътрудничество с Министерството на околната среда и Министерството на икономическото развитие, на която ще бъдат разгледани и актуализирани най-важните икономически и регулаторни въпроси.

По същото време на Ecomondo ще се проведат Key Energy, посветено на възобновяемата енергия, и Sal.Ve – Триенале за екологични автомобили. Пълната и актуализирана програма е на сайта https://en.ecomondo.com

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg